Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Mentale Gezondheid 16 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

4 TikTok-gebruikers delen hun beste tips om van een paniekaanval af te komen

Een paniekaanval overkomt je. Je hebt het gevoel dat je geen controle meer hebt, krijgt waarschijnlijk last van een schokkerige ademhaling en hebt moeite om weer ‘terug in het moment’ te komen. Herkenbaar? De onderstaande hacks van TikTok-gebruikers gaan je daar misschien bij helpen.

Paniekaanvallen

Met alle vier de onderstaande tips leer je namelijk om je aandacht te verleggen. Je denkt even niet meer aan hetgeen waar je stress van krijgt, maar je leidt jezelf af. Je zorgt ervoor dat jouw hersenen niet meer aan jouw paniek kúnnen denken, en je betere beslissingen kunt maken dan wanneer je in full panic mode-staat.

Weet ook: je bent niet alleen. In deze gekke en onzekere tijden is het meer dan logisch als je minder lekker in je vel zit dan anders. Houd vol, en zoek hulp als je denkt dat je het niet alleen aankunt.

Wow – Kendall Jenner vertelt openhartig over haar paniekaanvallen

@ericbzink

Because no one should struggle with these! You matter! #mentalhealthmatters #ChipsGotTalent #mentalhealth #anxiety #panic #attack #salt #hack #hacks

♬ Epic – Joystock

4 tips die je kunt toepassen bij een paniekaanval

1. Zout op je tong

In deze TikTok-video vertelt @ericbzink dat je een paniekaanval kunt voorkomen met een klein beetje zout. Door het zout op je tong te strooien, verleg je jouw aandacht van je paniekaanval naar iets anders en wordt je geforceerd om water te drinken.

Gebruik deze hack vooral wanneer je een paniekaanval voelt opkomen. Maar let op: gebruik niet té veel zout. Dit kan het tegenovergestelde effect hebben, aangezien je hier misselijk of zelfs ziek van kunt worden. Het is geen hack om meerdere keren per dag te gebruiken, bijvoorbeeld.

@notgothenoughgf

#stitch with @devilishlettuce also this is the nicest it’s ever looked usually it’s mostly p3nis and b00bie jokes #anxietyhack #college

♬ original sound – autumn

2. Wees creatief

Een creatief project kan soms nét die bezigheid zijn waar jij minder gestresst door raakt. Het is dus een goed idee om ervoor te zorgen dat je altijd iets creatiefs bij je hebt wanneer jij een paniekaanval op voelt komen.

In de bovenstaande video gebruikt user @notgotenoughgf speciale krijtjes die je gemakkelijk met water weg kunt spoelen. Als jij gelukkig wordt van een kleurboek voor volwassenen, zorg dat dat je deze altijd bij je hebt.

@greyyyy

sensory rings! #fyp #anxiety #sensoryring #mentalhealth #mentalhealthawarness #foryou #anxietyhack

♬ original sound – grey

3. Sensory rings

Door de video van @greyyyy maakten we kennis met sensory rings. Het doet ons een beetje denken aan een invisibobble elastiek, alleen doe je deze om je vinger in plaats van in je haar.

Waarom en hoe dat werkt? “It hits a few different trigger points and nerves in your finger, and when you do it it’s just the weirdest sensation on your finger. It can distract you from the actual cause of your panic attack,” legt @greyyyy uit.

De ringen zijn verkrijgbaar op zowel Amazon als bol.com voor een klein prijsje (rond de 5 euro), dus wij denken dat het zeker het proberen waard is.

@loriwheeler

Ice for anxiety #tiktoktherapy #mentalhealth #ice #loriwheeler #anxietyattack #anxietyhavk #anxietytool

♬ original sound – Alternative Therapist

4. Ijskoud

Als laatste tip in het rijtje delen we graag de hack van @loriwheeler. Deze hack is het handigst als je last van stress hebt wanneer je thuis op de bank zit of in de keuken staat – je hebt er namelijk ijsklontjes voor nodig.

Je houdt deze ijsklontjes in je hand, een laat je hand echt koud worden. Zorg ervoor dat je jouw hersenen dwingt om aan je handen te denken, en niet hetgeen waar je een paniekaanval van krijgt. In de bovenstaande video doet ze het voor.

Lori voegt nog wel duidelijk aan haar verhaal toe dat het nooit de bedoeling moet zijn om jouw stress- of paniekaanval te verdringen. Je moet er juist voor zorgen dat hand in hand met je angsten kunt leren leven, zegt ze letterlijk. Maar mocht je hulp nodig hebben om weer back to base te komen om goed en helder na te kunnen denken, dan kan deze hack daar zeker bij helpen.

Breathe in, breathe out – 7 manieren om je stress te verminderen

Glamour UK

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.