Beau Goldewijk
Beau Goldewijk Daten 26 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Wie betaalt de rekening op de eerste date? 5 tips om deze situatie minder ongemakkelijk te maken

Het blijft een lastig onderwerp: wie betaalt er op de eerste date? Er zijn hier veel verschillende opvattingen over, waardoor het toch altijd een beetje ongemakkelijk blijft als de ober aankomt met de rekening. Maar zo moeilijk hoeft het eigenlijk toch helemaal niet te zijn?

Om dit moment iets minder ongemakkelijk te maken, geven wij een aantal tips over hoe je het beste met deze situatie om kunt gaan.

Betalen op een eerste date

Wie er betaalt op de eerste date is in de meeste gevallen niet vanzelfsprekend. In het geval van een date tussen man en vrouw, is de ouderwetse opvatting dat de man hoort te betalen. Anno 2024 is dat niet meer zo vanzelf sprekend. En wat als het gaat om een date tussen twee mannen? Of twee vrouwen?

Hoe dan ook, met deze tips zorg je ervoor dat de rekening betaald is, al voordat het überhaupt ongemakkelijk kan worden.

Tip 1: communiceer van tevoren

De eerste en ook meteen de simpelste tip; bespreek het onderwerp gewoon vooraf. Dit hoeft niet meteen direct, maar kan ook op een subtiele manier. Je kunt bijvoorbeeld vragen hoe deze persoon denkt over dit onderwerp of je maakt er subtiele grapjes over om te kijken hoe hij of zij reageert. Als je gelijk duidelijkheid wilt en zeker wilt weten dat er geen ongemakkelijke situatie gaat ontstaan, kun je voor de date ook gewoon al afspreken hoe de rekening betaald gaat worden.

Tip 2: let op de signalen

Wanneer de rekening op tafel komt, kun je aan de houding of bewegingen van je date vaak al zien of deze persoon de rekening gaat betalen of niet. Maakt hij of zij een beweging naar de portemonnee of telefoon? Dan is de kans groot dat hij of zij op dat moment de rekening betaalt, dit hoeft echter niet meteen te betekenen dat de ander niet wil splitten. Wie weet komt er achteraf nog een Tikkie jouw kant op. Ook prima.

Tip 3: rekening splitten

Om de ongemakkelijke situatie te vermijden over het betalen, kun je simpelweg ook zelf aanbieden te betalen of te splitten. Op deze manier open je luchtig het onderwerp. En als de date bevalt, kan je altijd nog zeggen ‘dan betaal jij toch de volgende keer!’.

Tip 4: maak er geen big deal van

Wanneer jij een leuke date hebt gehad en je hebt het gevoel dat dit wederzijds is, is het zonde als jij het moment van betalen dit laat beïnvloeden. Maak er dus niet een te groot ding van, want hierdoor zal de spanning alleen maar groter worden. Bespreek gewoon luchtig hoe er betaald gaat worden, op deze manier houden jullie beiden er een fijner gevoel aan over.

Tip 5: wees dankbaar

Of je date nu de rekening betaalt of jullie deze splitten, laat zien dat je dankbaar bent. Dit geldt natuurlijk extra voor wanneer je date de volledige rekening op zich neemt, maar ook wanneer jullie beslissen de rekening te splitten is het belangrijk om de ander te bedanken dat hij of zij ook een bijdrage doet. Hierdoor behoud je de gezellige sfeer en zal er geen spanning ontstaan op dit moment.

Elkaar beter leren kennen? Stel dan deze 40 vragen aan je date

Klaar met het single leven? Deze tips helpen je met daten

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.