Tessa Ham
Tessa Ham Money 10 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Met deze 3 tips maak je sparen leuk en heb je het in no-time onder de knie

Vaak zien mensen sparen en plezier als twee tegenovergestelde begrippen. We snappen allemaal wel dat het belangrijk is om te sparen voor de toekomst, maar we willen wel blijven genieten van het leven. Al je zuurverdiende centen opzij zetten, where’s the fun in that? Het is zonde als je denkt dat sparen en plezier niet naast elkaar kunnen bestaan, want als je het leuk gaat vinden zal het ook een stuk makkelijker gaan.

Dit zijn 3 trucjes om lol te krijgen in het sparen. Zo wordt het namelijk een stuk makkelijker om het vol te houden.

1. Bedenk een doel en dompel jezelf erin onder

Het is een stuk makkelijker om je niet laten te verleiden door een online shopsessie als je weet waar je het voor doet. Bedenk daarom één of twee spaardoelen die je genoeg motiveren om het bedrag op je spaarrekening te laten groeien. Misschien wil je ooit wel een lange reis gaan maken of een eigen koophuis kopen. Elke keer dat je in de verleiding komt om geld uit te geven aan dingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt, denk je gewoon aan je langetermijn doel.

Maar goed, dit artikel belooft je niet alleen om het sparen makkelijker, maar ook leuker te maken. Dat doe je in dit geval door je helemaal onder te dompelen in je doel. Besteed je vrije uurtjes aan het rondstruinen van Funda, afbeeldingen van prachtige inrichtingen Pinnen op Pinterest en het (alvast) uitzoeken van je nieuwe meubels.

Doe hetzelfde als jouw doel het maken van een lange reis is. Zoek alvast uit welke bestemmingen je sowieso wil bezoeken en misschien zelfs in welke hotels je wil slapen. Bekijk vervolgens dromerige YouTube-video’s over de bestemmingen. Hoe meer je met je spaardoel bezig bent, hoe leuker het wordt om er geld voor opzij te zetten.

2. Doe een spaarbingo

Print een spaarbingokaart uit, hang ‘m ergens op waar je vaak komt en dan is het afstrepen (en overmaken naar de spaarrekening) maar! Je zal zien dat sparen veel meer on top of mind is als je er veel mee bezig bent.

Je maakt het natuurlijk extra leuk als je een tegenstander (zoals je partner, vriend(in) of broer/zus) vindt die het tegen je op wil nemen. De eerste die de kaart helemaal heeft afgestreept heeft bingo.

3. Daag jezelf uit

Je kan jezelf ook uitdagen door een challenge aan te gaan. Er bestaan er genoeg op het gebied van sparen. Spaar bijvoorbeeld 5.000 of 10.000 euro in een jaar tijd of doe een weekend, of zelfs voor een langere tijd een no buy challenge. Het geld dat je daarmee bespaart gaat linea recta naar je spaarrekening.

Ook hier geldt weer: als je het samen doet, kan je elkaar verantwoordelijk houden. En dat niet alleen: je maakt het ook nog eens leuker.

5 gewoonten van mensen die goed zijn in geld sparen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.