Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Post 13 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Deze 5 uitvindingen zouden niet bestaan zonder zwarte vrouwen

Duizenden mensen, magazines en bedrijven over de hele wereld laten van zich horen in de anti-racismestrijd. Op NSMBL schrijven we er ook veel over, van series, podcasts en boeken die interessant zijn om op te zoeken tot black-owned businesses die je kunt supporten (nu en altijd).

Het is belangrijker dan ooit dat we zwarte vrouwen hun stem horen, hun prestaties erkennen. En wat blijkt? Heel wat dingen die vandaag de dag gebruikt worden, zouden er niet zijn geweest zonder de zwarte vrouwen die het hebben uitgevonden.

Uitvindingen van zwarte vrouwen

Grote kans dat je vaker van bekende uitvinders als Alexander Graham Bell en Gelileo hebt gehoord, dan van deze vijf vrouwen. En dat terwijl de uitvindingen best belangrijk zijn geweest en vandaag de dag nog steeds gebruikt worden.

Jammer genoeg werden uitvindingen van (zwarte) vrouwen vaak over het hoofd gezien en werden hun prestaties niet altijd erkend. Tijd om daar verandering in te brengen. Deze vijf uitvindingen zouden niet bestaan zonder zwarte vrouwen.

1. Cameratoezicht

Cameratoezicht is uitgevonden door Marie Van Brittan Brown. In 1966 vond ze het huisbeveiligingssysteem uit, samen met haar man Albert Brown. De uitvinding kwam tot stand omdat ze zichzelf wilde beschermen en haar buurt veiliger wilde maken. Haar uitvinding is de basis voor de moderne systemen die vandaag de dag worden gebruikt als cameratoezicht.

2. Verschillende soorten telecommunciatie

Heb je nog nooit gehoord van Dr. Shirley Jackson? Dan is het hoog tijd om haar naam eens in Google te gooien. Shirley Jackson is de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die een doctoraat heeft behaald. Verder heeft ze onder meer nummerherkenning, zonnecellen en de fax uitgevonden.

3. Conditioner

Heb je je ooit afgevraagd wie conditioner heeft uitgevonden? Het was Madam C.J. Walker, ook wel bekend als Sarah Breedlove. Het verhaal achter deze vrouw is bewonderingswaardig. Ze zette een bedrijf in cosmetica en haarproducten op, nadat ze aan de slag ging met onder andere een eigen conditioner maken. Alle producten waren gericht op Afro-Amerikaanse vrouwen. Ze werd de eerste selfmade milionaire van haar tijd.

4. De duurzame haarborstel

Lyda D. Newman was de uitvinder van de duurzame haarborstel. De haarborstel kon gemakkelijk uit elkaar worden gehaald, waardoor het goed kon worden gereinigd. Newman staat niet alleen bekend om haar uitvinding, maar ook als betrokken activist voor het kiesrecht van vrouwen.

5. 3D-technologie

Wetenschapper en uitvinder Valerie Thomas bedacht in 1980 de illusion transmitter. Voor haar werk bij NASA, deed ze een experiment met holle spiegels en daaruit is de illusion trasmitter ontstaan. NASA gebruikt de technologie nog steeds.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.