Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Boeken 11 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Deze 10 boeken over racisme zijn interessant om te lezen

De wereld is een chaos. We hebben niet alleen te maken met een coronacrisis, maar ook met een anti-racisme revolutie. Over de hele wereld vinden protesten plaats, je hoeft Instagram maar te openen en je wordt overdonderd met informatie. En dat terwijl je zelf wel actie zou willen ondernemen. Maar waar begin je? Het kijken van films, het luisteren van podcasts en het lezen van boeken kan een eerste stap zijn.

Op die manier leer je namelijk te begrijpen wat de problematiek inhoudt. En misschien nog wel belangrijker: daardoor kun je het ook erkennen en sneller herkennen.

Boeken over racisme

Goed dat er zoveel gebeurt en wordt gedeeld natuurlijk online, maar alle berichten en informatie kunnen ook heel overwhelming zijn. Helemaal als je zelf niet veel met dit probleem te maken hebt (door bijvoorbeeld wit privilege). Toch is het erg belangrijk dat je leert te begrijpen wat racisme en termen als wit privilege inhouden, door er bijvoorbeeld boeken over te lezen.

Zo leer je de problematiek en de Black Lives Matter-beweging niet alleen beter begrijpen, maar leer je ook wat je zélf kunt doen voor de zwarte gemeenschap. Deze tien boeken over racisme zijn interessant om te lezen.

1. Hallo witte mensen – Anousha Nzume

In het boek van Anousha Nzume wordt uitgelegd hoe je als wit persoon je privilege kunt erkennen. En dat erkennen is belangrijk, want zo herken je racisme in onze samenleving én kun je het aanvechten. Dit boek is dus een echte must-read voor witte mensen. Leer en praat erover.

2. Why I’m No Longer Talking to White People About Race – Reni Eddo-Lodge

Als je inzage wilt krijgen hoe het is om te leven in een witte samenleving, terwijl je zelf niet wit bent, is dit boek een aanrader. Reni Eddo-Lodge beschrijft de historische oorzaken van racisme en laat zien hoe dagelijkse racisme in onze samenleving werkt. Want dat het iets is wat dagelijks plaatsvindt, is een ding dat zeker is.

3. Witte onschuld – Gloria Wekker

Het boek Witte Onschuld van Gloria Wekker gaat onder andere over hoe media de beeldvorming over zwarte personen kan beïnvloeden, over het gebrek aan kennis over ras, en over de Zwarte Pieten-discussie.

4. Roofstaat – Ewald Vanvugt

Als je meer wilt weten over de Nederlandse geschiedenis, is dit boek een must-read. Onderdrukking, mensenhandel, stelen van lokale producten: geen onderwerp blijft onbesproken. Het is op een eerlijke manier geschreven, zonder het mooier te maken dan het is.

Er zijn ook heel wat podcasts die over dit onderwerp gaan. Deze 8 podcasts zijn het luisteren waard.

5. Alledaags racisme – Philomena Essed

Het boek Alledaags racisme is eentje die niet mag ontbreken in dit lijstje. Philomena Essed sprak aan het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw met zwarte vrouwen (over onder andere situaties op het werk, contact met buren of collega’s en situaties in de bus of in de tram). Ze was een van de eerste onderzoeksters die probeerden een beeld te krijgen van het racisme dat deze vrouwen meemaakten. Het boek geeft dus veel inzicht in alledaags racisme. Het boek verscheen in 1984 voor het eerst, maar alledaags racisme is nog steeds aan de orde. Vandaag de dag.

6. Freedom Is A Constant Struggle – Angela Davis

Voor het boek Freedom is A Constant Struggle, verzamelde Angela Y. Davis (een beroemde activiste en geleerde) essays, interviews en toespraken. Ze legt verbanden tussen de strijd tegen staatsgeweld en de onderdrukking van zwarte personen door de geschiedenis heen. Ze herinnert je letterlijk aan het feit dat ‘vrijheid een constante strijd is’. We moeten in actie komen, wees je ervan bewust en doe er iets aan.

7. This Book is Anti-Racist: 20 Lessons on How to Wake Up, Take Action, and Do the Work – Tiffany Jewell en Aurelia Durand

Dit boek is een soort guide. Het leert je meer over wat racisme precies is, de geschiedenis ervan en waarom het überhaupt bestaat. En misschien nog wel belangrijker: het leert je hoe je je anti-racistische stem en ogen kunt gebruiken. Als je in de maand juni het boek koopt via Amazon, wordt honderd procent van de opbrengst gedoneerd aan Black Lives Matter en Color of Change.

8. Hood Feminism: Notes from the Women That a Movement Forgot – Mikki Kendall

Als je into feminsme bent én meer wilt leren over racisme, moet je dit boek echt lezen. Historisch gezien worden zwarte vrouwen weggelaten uit de feministische beweging. In dit boek wordt je uitgelegd waarom het belangrijk is dat racisme ook wordt gezien als een feministische kwestie.

9. Invisible Man – Ralph Ellison

De problematiek wordt ook besproken in romans, zoals in Invisble Man van Ralph Ellison. Het boek behandelt veel van de sociale en intellectuele problemen waarmee zwarte mensen mee te maken krijgen.

10. Mijn ontelbare identiteiten – Sinan Çankaya

Sinan Çankaya is als docent antropologie op de universiteit en schrijver en is gespecialiseerd in onderwerpen als diversiteit, racisme en etnisch profileren (waar hij ook onderzoek naar heeft gedaan). In het boek Mijn ontelbare identiteiten illustreert de schrijver met duidelijke voorbeelden hoe sociale uitsluiting werkt. Het boek gaat over meer dan racisme, het legt ook klassemigratie en machtsverschillen bloot.

Meer weten over wit privilege? Wat houdt het bijvoorbeeld in, en waarom is het zo belangrijk dat juist witte mensen deze term begrijpen? Op Instagram maakten we er een thread over.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.