Julia Schaap
Julia Schaap Bizarre Bekentenis 31 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Chiara (22): ‘In mijn vriendinnengroep is alles een wedstrijd’

In de rubriek Bizarre Bekentenis doet een lezeres van NSMBL een confession. We proberen het leven ook maar uit te vogelen en dit gaat niet zonder slag of stoot. Jongvolwassen zijn? Dat is soms knap lastig. We zijn tenslotte allemaal mensen en elk persoon maakt weer andere gekke en bijzondere dingen mee. Verliefd op de verkeerde persoon? Gênant moment tijdens een date? In Bizarre Bekentenis lees je verhalen die soms herkenbaar zijn, of juist helemaal niet.

Dit keer lees je het verhaal van Chiara* (22), die van alles een wedstrijd maakt met haar vriendinnen.

‘In mijn vriendinnengroep is alles een wedstrijd’

Een beetje competitie tijdens het sporten is leuk, maar niet in je vriendinnengroep.

Hi Chiara, kan je iets meer vertellen over jouw situatie?

“Mijn vriendinnengroep is ontstaan op de middelbare school. We zaten allemaal bij elkaar in de klas, waardoor we al snel een hechte groep werden. Omdat we al zo lang bevriend zijn, supporten we elkaar altijd. Van school tot carrière, maar ook in mindere periodes staan we altijd voor elkaar klaar. Dat waardeer ik erg aan mijn vriendinnen. We komen allemaal uit hetzelfde ‘soort’ gezin en hebben we allemaal een HBO opleiding gedaan. Hierdoor zaten we altijd in hetzelfde schuitje.

Nu zijn we aangekomen op een punt waar we allemaal een andere kant op gaan. De één gaat doorstuderen, terwijl de ander al een vaste baan heeft. Wat helemaal prima is, zo heeft iedereen elk weekend wat leuks te vertellen. Toch begint het steeds meer als een wedstrijd te voelen. Zo is het ineens enorm belangrijk om veel spaargeld te hebben en een salaris waar je u tegen zegt. Terwijl het er voor mij juist om gaat dat je gelukkig bent met je eigen leven.”

Hoe bedoel je ‘dat dingen als een wedstrijd voelen’?

“Toen ik vorig jaar een vriend kreeg, begonnen de single vriendinnen nogal wanhopig te daten. Het leek erop dat zij ook per se een vriend wilden. Vervolgens had ik een nieuwe baan, terwijl de meeste vriendinnen erg nieuwsgierig zijn hoe het is op je nieuwe werk, wilde die van mij alleen weten hoeveel ik verdiende. Om vervolgens tussen neus en lippen door te vermelden dat hun salaris veel hoger lag.

Begrijp mij niet verkeerd. Natuurlijk is het goed om elkaar aan te sporen en het beste in elkaar naar boven te halen, maar ik krijg steeds vaker het gevoel alsof alles beter, groter en sneller moet. We praten elkaar (ja, soms maak ik mezelf ook schuldig aan de onderlinge wedstrijd) steeds vaker een vervelend gevoel aan als we een doel hebben bereikt, terwijl we dat juist moeten vieren.”

Heb je het hier weleens over gehad met je vriendinnen?

“Niet heel concreet. Natuurlijk moet je je bezighouden met jezelf, maar het onderlinge wedstrijdje is er langzaam ingeslopen en moeilijk te vermijden. Ik heb weleens gezegd dat niet alles een wedstrijd is, maar dan komen mijn vriendinnen met het excuus dat je ‘dingen goed voor jezelf moet regelen’. Ik vind dat een erg slap excuus, we staan aan het begin van onze carrière en iedereen is zoekende. Ik merk dat steeds meer vriendinnen elkaar willen overtreffen, waardoor de vriendinnengroep nogal toxic wordt.”

Fenne (24): ‘Ik lieg tegen mijn huidige vriend over mijn aantal bedpartners’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.