Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Vriendschap 15 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Fijne vrienden = langer leven: dit zijn drie bewezen manieren waarop vriendschappen je gezondheid verbeteren

In de komende 336 woorden lees je waarom je niet alleen op Galentine’s Day je vriendinnen dankbaar wil zijn voor hun aanwezigheid, maar liever ALTIJD. Naast het bieden van gezelligheid en steun, is het hebben van een sterke vriendschap namelijk ook goed voor je fysieke gezondheid – zo blijkt uit verschillende onderzoeken.

Een onderzoek uit 2023 toont aan dat ‘het hebben van sterke banden met zowel hechte sociale kringen als uitgebreide groepen in verband wordt gebracht met een betere geestelijke gezondheid en welzijn’. Nóg een extra reden om meer tijd met je vrienden door te brengen, dus.

Op deze drie manieren beïnvloeden vriendschappen je gezondheid

Fijne vrienden = een langer leven.

Je leeft langer

Ja, echt. Wie een aantal goede vriendschappen heeft, leeft langer. Een uitgebreide meta-analyse uit 2010 van 148 verschillende onderzoeken toonde aan dat sterke sociale connecties de “overlevingskansen” met 50% verhogen, wat betekent dat ze je helpen om langer te leven.

Helaas is het tegenovergestelde ook waar: wie eenzaam is en in isolement leeft, heeft een groter risico om vroegtijdig te overlijden.

Je hebt een sterker immuunsysteem

Een gebrek sociaal contact wordt in verband gebracht met een hoger risico op ziekten, waaronder een 29% hogere kans op hartaandoeningen en een 32% hogere kans op een beroerte. Eenzaamheid kan zelfs betekenen dat je vaker verkouden wordt; onderzoek toont aan dat een gebrek aan sociale banden de vatbaarheid voor virussen en luchtwegaandoeningen, waaronder COVID-19, kan vergroten.

Je hebt een beter geheugen

“Regelmatige interactie met vrienden houdt ons sociaal betrokken, wat belangrijk is voor onze cognitieve gezondheid”, zegt Niloufar Esmaeilpour, MSc, RCC, een geregistreerd klinisch counselor bij Lotus Therapy & Counselling Centre in Vancouver.

Het is bewezen dat er een verband is tussen sociale activiteit en cognitieve gezondheidskenmerken zoals werkgeheugen, visuele en ruimtelijke vaardigheden, verwerkingssnelheid en algemeen uitvoerend functioneren. Anderen ontdekten dat sociaal isolement en chronische eenzaamheid het risico op de ziekte van Alzheimer en dementie verhogen. Dat laatste met wel 50%.

Dus, mocht je nog geen plannen gemaakt hebben met je vrienden dit weekend. Dan heb je nu genoeg reden om dat wél te doen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.