Tessa Ham
Tessa Ham Money 17 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

7 dingen die het écht waard zijn om voor te sparen

Sparen wordt zoveel makkelijker als je het weet waar je het voor doet. Daarom delen we in dit artikel niet alleen waarom je het best meerdere spaardoelen kunt hebben, maar ook waarvoor je dan kunt sparen. Het verschilt natuurlijk per persoon wat je het écht waard om voor te sparen, maar deze 7 dingen zijn een universele investering in jezelf.

Natuurlijk is een middagje op het terras of een nieuw kledingstuk kopen ook wel eens lekker, maar met deze 7 spaardoelen wordt het makkelijker om het geld af en toe ook in de portemonnee te houden.

Psychologische trucjes om meer te sparen

Maak ten eerste voor jouw spaardoelen aparte spaarpotjes aan en gooi niet al je spaargeld op één hoop. Over hoe meer potjes je jouw spaargeld verdeelt, hoe ‘armer’ je je voelt. Aha, een psychologisch trucje om minder uit te geven!

Nog zo’n psychologisch trucje: je spaarpotjes ook echt namen geven. Je haalt minder snel geld uit spaarpotje ‘wereldreis’ voor dat nieuwe kledingstuk, dan van een spaarrekening waar gewoon al je spaargeld op is verzameld.

Ideeën om voor te sparen

Oké, zoveel mogelijk spaarpotjes aanmaken dus. Waarschijnlijk heb je genoeg grootse dromen die veel geld kosten. Maar mocht je nog inspiratie nodig hebben, zijn hier X dingen die het écht waard zijn om voor te sparen. Lees: om sparen een prioriteit te maken in plaats van alles te kopen wat los en vast zit.

1. Een echt designeritem

Hoeveel van jouw kledingkast draag je écht? Eigenlijk kun je beter investeren een paar goede kwalitatieve kledingstukken, dan in zoveel mogelijk kleding bij een goedkope keten. Van een tijdloos designeritem heb je daarentegen jaren plezier.

Ben jij niet zo van de designerkleding? Zelfs dan kan een Birkin Hermès tas of klassieke flap bag van Chanel het sparen waard zijn. Sommige designeritems zijn zulke tijdloze iconen dat ze naar verloop van tijd juist meer waard worden.

2. Een goed matras

Slaap is zo belangrijk en toch zijn er mensen die hun hele leven lang nog nooit in een goede matras hebben geïnvesteerd. Dat is toch gek als je je bedenkt dat we ongeveer de helft van ons leven op één oor liggen en de andere helft alleen maar kunnen functioneren omdat we dat doen.

Als je straks uitgerust en zonder gekke lichamelijke klachten door het leven gaat, merk je pas hoeveel een goed matras met je kan doen. Sparen maar!

3. Een koophuis

Misschien denk je nog helemaal niet aan een koophuis, maar met dit soort doelen is het juist belangrijk dat je al gaat sparen vóórdat je het ook daadwerkelijk wil. Het gaat namelijk om zo’n groot bedrag dat je het best zo vroeg mogelijk kunt beginnen, al is het een tientje per maand.

4. Fuck off-fonds

Maak jij je wel eens zorgen over geld? Met een fuck off-fonds is dit verleden tijd. Dit is een bedrag waarmee jij een bepaalde periode (bijvoorbeeld 6 maanden) je vaste lasten kunt betalen. Zo heb jij altijd de vrijheid om uit een vervelende situatie te stappen. Je kunt dan zonder geldzorgen je baan opzeggen of verhuizen als het samenwonen vies blijkt tegen te vallen.

5. Opleiding

Of je nou je levensmissie en passie gevonden hebt, of juist een carrièreswitch wil maken, jezelf verder ontwikkelen is misschien wel het slimste wat je kunt doen. Natuurlijk kun je tegenwoordig veel gratis informatie op internet vinden, maar de beste opleidingen kosten toch echt geld.

Dit is ook nog eens een mindset-dingetje. Als jij in een opleiding durft te investeren, is de kans veel groter dat je ook echt wat met die informatie gaat doen.

6. Dingen die jouw leven makkelijker maken

Hoe fijn is het om een potje met geld achter de hand te hebben voor dingen die jouw leven makkelijker maken en je tijd besparen. Als je erover na gaat denken is tijd nog waardevoller dan geld, omdat dat het enige is wat je nooit meer terug kunt krijgen.

Of het nou reparaties in huis zijn, een glazenwasser, een schoonmaker, diensten zoals Hello Fresh of apparaten zoals een vaatwasser. Wanneer je door hebt hoeveel tijd deze dingen je opleveren, geef je er met liefde je geld aan uit – en spaar je er dus ook met liefde voor!

7. Reizen

Oké, deze ligt misschien een beetje voor de hand, maar voor veel mensen zijn vakanties en mooie reizen toch echt een goede motivator om nu toch echt eens te gaan sparen. Dat is ook niet gek, want uit de wetenschap blijkt dat we gelukkiger worden van ervaringen dan van spullen.

Wie wel eens op reis gaat, weet dat het goed is voor het lichaam én de geest. Een reis maken is dus echt een investering in jezelf. En denk je dat een langere reis echt niet voor jou is weggelegd? Ga dan eens de uitdaging aan, wie weet verras je jezelf wel.

Begin meteen met (meer) sparen: 7 dingen die je vandaag nog kunt doen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.