Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Geld 9 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek wijst uit: dit is wat Nederlanders gemiddeld sparen per maand

Wij Nederlanders zijn spaarders. Maar in een tijd als deze wil dat niet zeggen dat dit alle zorgen wegneemt. Spaarplatform Raisin deed onderzoek naar het spaargedrag van Nederlanders en kwam tot een duidelijke conclusie.

Maar liefst 37% van de vrouwen maakt zich vaak zorgen om financiële situatie. Meer dan 10% van de vrouwelijke respondenten geeft aan niet te sparen vergeleken met 8% van de mannelijke respondenten. Maar wat is nu het bedrag dat je maandelijks ‘hoort’ te sparen?

Hoeveel geld hoor je te sparen?

Laten we beginnen te zeggen: sparen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hoewel we allemaal weten dat het verstandig is om te sparen, weten de kosten van het dagelijkse leven ons allemaal weleens in te halen. Een kwart van je inkomen wegzetten is voor velen niet realistisch. Maar wat is dan wel een verstandig spaarbedrag?

Het NIBUD raadt aan om 10% van je netto-inkomen te sparen. Houd jij maandelijks € 2500 over? Dan wil je minstens €250 sparen.

Hoeveel sparen Nederlanders gemiddeld?

Nederlanders zijn echte spaarders, en dat kwam ook uit deze enquête naar boven. Uiteindelijk spaart 90,7% van de Nederlanders met een maandinkomen ook daadwerkelijk een deel hiervan.

Wat meer zorgen baart: maar liefst 42,5% spaart minder dan of exact evenveel als de door het NIBUD aanbevolen 10% van het netto maandinkomen. Het gemiddelde spaarpercentage ligt op 16,1%. 

Gemiddeld sparen Nederlanders
Gegevens: Raisin

Gevraagd naar een of twee van de grootste belemmeringen om te sparen, gaf maar liefst 43,2% van de Nederlanders aan dat dit aan een te laag besteedbaar inkomen ligt. Bij de vrouwen liep dit zelfs op tot bijna een op de twee ondervraagden (mannen: 36,9%).

Meer financiële stress bij vrouwen

Uit het onderzoek komt naar voren dat vrouwen zich vaker in financieel precaire situaties bevinden. Vrouwen ervaren vaker stress en lichamelijke klachten, sparen gemiddeld minder, en zijn minder optimistisch.

Wat daarnaast opvalt: vrouwen voelen zich veel minder vertrouwd met financiële thema’s. Zo geeft slechts 13,4% van vrouwen aan dat ze een hoge mate van kennis hebben, tegenover 24,3% van mannen. Meer dan een op de vier vrouwen geeft aan geen of een lage mate van kennis te hebben, tegenover minder dan een op de zes mannen. Of dit te wijten is aan een verschil in het kennisniveau zelf, of minder zelfvertrouwen op het gebied van financiën, blijft hier de vraag.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.