Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Pride 8 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Welke genders zijn er? Deze 10 genderidentiteiten wil je kennen

Waar het in 1900 alleen normaal was om ‘man’ of ‘vrouw’ te zijn, weten we nu wel beter. Het is 2023 en gender is niet meer zo zwart-wit. Maar weet jij welke genders er allemaal zijn?

It’s time to educate ourselves. 

Dit zijn alle genders waarvan je op de hoogte wil zijn

Je bent zeker niet de enige die zich weleens afvraagt welke genderidentiteiten er zijn en wanneer je welke term gebruikt. De helft van de strijd om onze wereld veiliger en gastvrijer te maken voor transgenders, non-binairen en mensen met een ander geslacht ligt in de taal die we gebruiken.

Een foutje uit onwetendheid kan gebeuren. Maar juist door jezelf in te lezen in alle genderidentiteiten zorg je ervoor dat je iedereen op een gewenste en respectvolle manier benadert.

Al ben je zelf een cis persoon, dan siert het je onwijs als je kennis hebt van de genders die er zijn. Want als we allemaal de Nederlandse verkeersregels konden leren, dan is dit helemaal niet zo moeilijk.

Cisgender

Laten we beginnen met een grote groep: namelijk de cis personen. Dit zijn mensen die zich identificeren met hun geboortegeslacht.

Plat gezegd: mannen die sinds de geboorte een penis hebben en vrouwen die sinds de geboorte een vagina hebben.

Transgender

Een trans persoon identificeert zichzelf niet met het geslacht waarmee diegene geboren is. Als je bijvoorbeeld bij je geboorte een vrouwelijk geslacht kreeg toegewezen, maar je identificeert je als man, dan ben je transgender.

Non-binair

Non-binair is de term voor iemand die zich niet identificeert als een man of een vrouw – ze kunnen het gevoel hebben dat ze beide geslachtskenmerken hebben, of noties rond vrouw- of mannelijkheid volledig afwijzen.

Veelal kiezen non-binaire personen ervoor om aangesproken te worden als die/hen. Weet je dit niet zeker? Dan is het altijd goed om dat even bij diegene te checken.

Genderfluïde

Voelt iemand zich op de ene dag meer het ene geslacht en de andere dag meer het andere geslacht? Dan is iemand genderfluïde.

Agender

Iemand die agender is, identificeert zich met geen enkel geslacht en voelt zich niet aangetrokken tot het mannelijke of vrouwelijke geslacht. Dit is dus iets anders dan non-binair.

Genderqueer

Iemand die genderqueer is, ziet gender als een spectrum en niet als een definitieve keuze. Ze kunnen zich zowel man als vrouw voelen, of een combinatie van beide.

Intersekse

Iemand die intersekse is, is geboren met kenmerken van zowel het mannelijke als vrouwelijke gender. Iemand heeft bijvoorbeeld een niet volgroeide penis en een vagina-ingang.

Gender non-conform

Als je je identificeert als gender non-conform betekent dit dat je niet voldoet aan de culturele gendernormen. Bijvoorbeeld mensen die zich als cigender identificeren en zich tegelijkertijd op zo’n manier kleden of gedragen dat ze wel tegen genderstereotypen ingaan.

Bigender

Iemand die bigender is, kan zowel afzonderlijk als tegelijkertijd twee genderidentiteiten ervaren.

Omnigender

Omnigender is de term voor iemand die zich identificeert met meerdere of alle genders en elk geslacht afzonderlijk of tegelijkertijd kan ervaren.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.