Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Career 8 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Werken met vrienden gaat veelal mis: dankzij deze tips werkt het wél

Een oud-Hollands gezegde luidt ‘met vrienden moet je wandelen, niet handelen’. Maar wat als een van jouw vrienden nu (expres of per ongeluk) wel bij jou op de werkvloer belandt? Naast erg gezellig, kan het ook erg succesvol zijn – als jij je vanaf het begin aan deze vier gouden regels houdt.

Veel mensen zijn huivering voor zakelijke samenwerkingen met een van je vrienden. Want wat als jullie helemaal geen match zijn op de werkvloer? Gaat de vriendschap er dan ook onder lijden?

Vier tips voor werken met vrienden

Of je nu bij hetzelfde bedrijf werkt, een vriend(in) aanneemt in jouw eigen bedrijf of met vrienden een bedrijf opzet: hier wil je op letten.

Stel vanaf het begin duidelijke grenzen

Duidelijke grenzen stellen tussen jullie werk- en privéleven is het eerste (en misschien wel het belangrijkste) wat jullie moeten doen. Duidelijke werktijden definiëren (specifieke tijden waarop jullie samenwerken of zelfs over werk praten) kan jullie helpen om elkaars tijd en persoonlijke verplichtingen te respecteren.

Spreek samen af wanneer jullie het wel én niet over werk hebben, wanneer er gewerkt wordt en hoe jullie communiceren over werk (is dat alleen mail of mag er ook geWhatsAppt worden?).

Wees niet bang om moeilijke gesprekken te voeren

Gesprekken die met een ‘gewone’ collega al moeilijk zijn, zijn met vrienden extra moeilijk. Pittige gesprekken? Dat is het geheime recept voor een no-nonsense relatie, zowel binnen als buiten het werk. Negeer het niet, als je voelt dat een gesprek op z’n plaats is. Een aanhoudende spanning doet namelijk nog meer kwaad.

Probeer in zo’n gesprek het vingerwijzen te vermijden, maar zie het als jullie versus het probleem. Je kan van tevoren ook alvast wat agendapunten voor het gesprek vaststellen, zodat het nog minder persoonlijk voelt.

Gen Z skipt de traditionele carrièreladder: dit is hoe deze generatie wél carrière maakt

Laat hun werkdrama niet jouw werkdrama worden

Geroddel op de werkvloer? Dat komt overal weleens voor. Het maakt niet uit waar je werkt, met hoeveel mensen je werkt of hoe hecht je bedrijfscultuur is, er is altijd wel een beetje werkdrama in circulatie. Als jouw vriend(in) daar onderdeel van is, probeer je hier dan niet in te mengen. Houd je neutraal, hoe lastig dat ook kan zijn.

Vergelijk je niet en concurreer zeker niet

Tot slot: maak er geen wedstrijdje van. Als er één ding is dat werken met vrienden succesvol maakt, dan is het wel dat je elkaars krachten goed kent. Zet deze in en vul elkaar aan. De keerzijden hiervan is dat je (waarschijnlijk) ook elkaar zwaktes kent. Deze wil je juist niet inzetten for your own good. Concurreren met vrienden op de werkvloer is een rampzalig idee – waar jullie vriendschap zeker onder gaat lijden. Trek elkaar juist mee omhoog.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.