Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Werk & Carrière 25 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Ben je aan het solliciteren? Zo reageer je tactisch op de vraag naar een salarisindicatie

Wanneer je net bent afgestudeerd of een volgende stap wilt zetten in je carrière kan het zijn dat je aan het solliciteren bent naar een nieuwe baan. Bij een sollicitatiegesprek kun je een aantal gespreksonderwerpen verwachten, zo ook de vraag naar een salarisindicatie.

Het beste antwoord is waarschijnlijk anders dan je verwacht.

Een volgende stap in je carrière

Een stap in een nieuwe richting of misschien zelfs hogerop is een spannende periode zijn vol mogelijkheden en nieuwe ervaringen. Niet alleen het uitzicht naar een nieuwe fase in je carrière, maar ook het solliciteren op zichzelf kan al hartstikke spannend zijn.

Al praat je jezelf nog zo goed aan dat niet geschoten altijd mis is, voelt het soms toch anders. Het kan daarom fijn zijn om een aantal antwoorden voor te bereiden op veelgestelde vragen.

Vaak begint het gesprek met de vraag om iets over jezelf te vertellen. Best lastig, maar zo reageer je op de allesomvattende vraag. Tegen het einde van het gesprek komt vaak het meest spannende – en vaak ook cruciale – onderdeel van een sollicitatiegesprek aan bod, namelijk je salaris. Vaak wordt er namelijk gevraagd om een salarisindicatie. E dit is hoe je daar tactisch op reageert.

Hoe geef je een salarisindicatie?

Het verlossende antwoord is heel simpel: niet. Geef nooit als eerste je salarisindicatie. Zo voorkom je namelijk dat je te laag inzet terwijl je werkgever meer  had kunnen betalen.

Zo reageer je in een eerste sollicitatiegesprek

In een allereerste sollicitatiegesprek is het meestal vooral belangrijk om meer over elkaar en de functie te weten te komen. Toch kan het bij sommige werkgevers weleens voorkomen dat ze al graag willen weten wat jouw verwachtingen zijn. Het kan dan goed zijn om een tactisch antwoord te geven als: “Mijn voorkeur zou zijn om eerst meer te weten te komen over de volledige arbeidsvoorwaarden binnen deze functie. Zouden we kunnen bespreken welk salarisbereik er zal worden gehanteerd?”.

Zo reageer je in een tweede gesprek

Ben je uitgenodigd voor een tweede gesprek, dan betekent dat in ieder geval dat de werkgever interesse heeft. Doorgaans worden arbeidsvoorwaarden ook in dit gesprek besproken. Toch hoeft dat niet te betekenen dat jij als eerste een indicatie hoeft te geven wanneer hiernaar gevraagd wordt. Je zou namelijk ook gewoon kunnen reageren met: “Ik hecht er waarde aan als een werkgever mij op waarde schat. Ik zou het daarom op prijs stellen als ik eerst een salarisvoorstel kan ontvangen, zodat we vanuit daar verder kunnen gaan in onze onderhandeling”.

Vergeet als laatste niet dat onderhandelen over je salaris een essentieel onderdeel is van je carrière en dat het belangrijk is om jouw waarde te erkennen. You go!

Zo verklaar je een gat op je cv op de meest subtiele manier

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.