Britta van Aggele
Britta van Aggele Werk & Carrière 1 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

1 op de 3 jongeren doet geen belastingaangifte en laat gemiddeld €150,- liggen

Bijna driekwart van de Nederlandse jongeren heeft een bijbaan of vakantiebaan. Er wordt dus flink wat verdient, maar belastingaangifte doen blijkt nog behoorlijk moeilijk te zijn. 1 op de 3 jongeren doet dit namelijk niet en laat hierdoor gemiddeld €150,- liggen.

Wees geen dief van je eigen portemonnee!

1 op de 3 jongeren doet geen belastingaangifte

Uit een recent onderzoek van DirectResearch in opdracht van de belastingdienst (onder 803 respondenten) blijkt dat ruim een derde van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar hun kennis over belastingaangifte doen een onvoldoende geeft. De meesten (86%) weten wel dat ze geld kunnen terugkrijgen, maar toch doet 1 op de 3 jongeren tussen de 15 en 25 jaar met een bijbaan geen belastingaangifte. Bij jongeren tussen de 15 en 18 jaar is dit zelfs 2 op de 3. Hierdoor laten deze jongeren gemiddeld €150,- (!!!) liggen.

Dit is natuurlijk ontzettend zonde en dat vinden niet alleen wij. De belastingdienst is daarom een campagne gestart om jongeren met een bijbaan met hun neus op de feiten te drukken. Bij veel jongeren wordt er namelijk te veel loonbelasting ingehouden. Als dit zo is moet je belastingaangifte doen om dit bedrag terug te krijgen.

Reden

De grootste redenen dat jongeren geen belastingaangifte doen is omdat ze niet weten hoe het moet, het te veel gedoe vinden of niet weten dat het kan. Zo blijkt uit onderzoek dat veel jongeren niet weten dat je al voor je 18e belastingaangifte kunt doen.

Financieel herstellen van een te dure zomer: met deze drie tips is dat zo gedaan

Zo gedaan

Veel jongeren weten dus niet hoe het moet of hebben geen zin om belastingaangifte te doen. Dit terwijl belastingaangifte doen voor jongeren vaak ontzettend simpel is. Dit komt doordat je vaak nog geen grote financiële veranderingen hebt meegemaakt, zoals het kopen van een huis. In het online aangifteprogramma Mijn Belastingdienst en de aangifte-app staan veel gegevens vaak al vooraf ingevuld. Hierdoor hoeven veel jongeren alleen nog maar hun gegevens te controleren en in te sturen.

In het verleden geen belastingaangifte gedaan? Niet getreurd! Jongeren kunnen tot 5 jaar terug nog hun belastingaangifte insturen. Dus ook voor oude bijbaantjes en vakantiebaantjes die je hebt gehad. Nog voor het verzenden van de aangifte kan je zien óf en hoeveel geld je terugkrijgt. Zeker het proberen waard als je het aan ons vraagt!

Meer informatie over deze campagne? Neem dan een kijkje op belastingdienst.nl/jongeren

We zijn €2126 per jaar kwijt aan onnodige kostenposten: zo bespaar je dit geld

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.