Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Beauty 6 dec 2021
Leestijd: 8 minuten

Door deze 15 fouten in je routine krijg je last van acne

Net wanneer je denkt de juiste skincare routine te hebben, komt er weer een hele ‘puisten-invasie’. Het voelt alsof je acne nooit weg lijkt te gaan – we snappen precies hoe je je voelt. Het liefst hebben we allemaal een puistvrije huid.

Vraag je je ook regelmatig af hoe het komt dat je acne maar niet wegblijft? Dat komt misschien door één van deze 15 oorzaken.

Hoe ontstaan de puistjes?

Handig om te weten is hoe de vervelende puistjes nu precies ontstaan. Je hormonen spelen hier een grote rol in: deze beïnvloeden namelijk jouw olieproductie. Soms kan het zo zijn dat je hormonen de olieproductie zo erg beïnvloeden dat er te veel, of juist te weinig, olie wordt aangemaakt.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet elke huid hetzelfde is. Het kan namelijk ook zijn dat iemand in je familie acne heeft of heeft gehad, dus dat je hier gevoeliger voor bent. Genen spelen dus ook een grote rol, maar de onderstaande oorzaken kunnen er ook voor zorgen dat jij last hebt van de vervelende puistjes. Voor elke huid is dus een andere oorzaak, maar ook een andere aanpak nodig. Van deze 15 oorzaken krijg je wellicht wat meer beeld van hoe jouw acne is ontstaan en hoe je het aan kunt pakken.

1. Je was je kussensloop niet goed genoeg

Een grote oorzaak waardoor er acne of een breakout kan ontstaan is het (te) weinig wassen van je kussensloop. In de loop van de dag krijg je namelijk meer ‘viezigheid’ op je gezicht dan je denkt en kunnen je poriën verstoppen. Het is daarom niet alleen ontzettend belangrijk om je make-up er ‘s avonds vanaf te halen, maar ook je gezicht grondig te reinigen. De viezigheden komen automatisch ook op je kussensloop, omdat je je gezicht niet hebt gereinigd.

Wanneer je elke avond voor het slapen je gezicht niet grondig reinigt én je kussensloop niet vaak wast, kan er al snel acne ontstaan. Een goede manier om hier van de acne af te komen wanneer je denkt dat het door je kussensloop komt is *tromgeroffel*: het wassen van je kussensloop. Het beste is om dit twee tot drie keer in de week te doen. Je kunt ook overstappen op een satijnen kussensloop, dit is beter voor je huid.

2. Je slaaproutine is niet consequent

Je slaapritme heeft meer effect op jouw huid dan je denkt. Het werkt namelijk hetzelfde als stress: wanneer je te weinig slaapt, stel je je huid bloot aan het stofje cortisol, een stresshormoon. Veel moeilijker zullen we het dan ook niet maken: van een consequente slaaproutine zorg je wat meer voor je huid én voor jezelf.

3. Je gebruikt té veel gezichtsproducten

Hoe veel en graag we het ook willen gebruiken, té veel verzorgingsproducten voor je gezicht is niet altijd even goed. Verzorgingsproducten voor het gezicht kunnen je huid ook juist uitdrogen. Net als bij je haar maakt je huid automatisch mee olie aan wanneer het uitgedroogd is. Je kunt daarom beter wat minderen met de crème en kijken wat je huid na een paar dagen doet.

4. De ingrediënten in je verzorgingsproducten zorgen juíst voor acne

Ondanks dat het verzorgingsproduct zegt tegen acne te werken, is dit niet altijd 100% waar. Er kunnen namelijk bepaalde ingrediënten in zitten waardoor je acne twee keer zo hard terugkomt. Deze ingrediënten zijn onder andere minerale olie, kokosolie en natriumlaurylethersulfaat.

Nu snappen we het goed dat je er niet op zit te wachten al die labels te gaan lezen. Je kunt daarom ook sulfaatvrije of alcoholvrije gezichtsproducten proberen.

5. Je shampoo en conditioner zorgen voor puistjes

In je haarproducten zitten de bovenstaande ingrediënten vaak ook, en die komen tijdens het uitwassen van je shampoo en conditioner ook op je huid terecht. Wanneer je last hebt van acne op de rug of bij de haarlijn, kan het best zijn dat dit komt door je shampoo en conditioner. Om hier van af te komen kun je het beste je haar zo afspoelen dat het product niet op je huid komt.

6. Je dieet past niet goed bij jouw huid

Het is altijd zoeken welk eetpatroon het beste bij jou past, maar het is ook belangrijk dat je huid hier blij van wordt. Je huid is namelijk een reflectie van hoe jij je vanbinnen voelt. Een dieet dat dus goed bij jou én jouw huid past is dus ontzettend belangrijk.

Wanneer jij het idee hebt dat jouw acne veroorzaakt wordt door een verkeerd eetpatroon, kun je een dermatoloog of voedingsdeskundige benaderen om uit te zoeken wat dan wél bij jou past.

7. Je hebt last van veel stress

We zeiden net al dat hoe je je vanbinnen voelt, je huid daar op reageert. Dit werkt ook zo met je mentale gezondheid. Wanneer je je vanbinnen niet goed voelt, kun je al raden wat er gebeurd: je krijgt last van een onrustige huid en er ontstaat al snel acne.

Je lichaam maakt het stresshormoon cortisol aan, waardoor je lichaam meer testosteron aan gaat maken. Je poriën gaan hiervan verstopt raken en je lichaam maakt meer olie aan. Hierdoor ontstaat ook acne. Gelukkig zijn er genoeg manieren om van die vervelende stress af te komen.

8. Je raakt je gezicht vaak aan

Zit jij vaak aan je gezicht te pulken of aan je puistjes te krabben? Dit kun je beter niet doen. Hierdoor verspreid je alleen maar meer bacteriën over je gezicht en ontstaan er alleen maar meer puistjes.

9. Het komt door je masker

Tijdens corona moeten we hem helaas regelmatig dragen: het gezichtsmasker. Hoe goed je je huid ook onderhoudt, gezichtsmaskers zijn enorm slecht voor je huid. Ze hebben het krijgen van acne door het masker zelfs een naam gegeven: mascne. Het is daarom ontzettend belangrijk je masker te wassen nadat je hem hebt gebruikt en je gezicht ook regelmatig te wassen.

Vooral als je je masker de hele dag op moet, is het fijner voor jouw huid een paar extra maskers mee te nemen om af te wisselen. Nog een tip: je kunt het beste geen make-up onder je masker dragen, daar wordt de acne alleen maar erger van.

10. Je denkt dat je acne hebt

Het liefst willen we de vervelende puistjes al voor zijn voordat ze überhaupt doorkomen, maar dit kan niet altijd. Toch kan het wel voorkomen dat je dénkt dat je acne lijkt te krijgen of hebt, maar dat misschien helemaal niet zo is. Heb jij bijvoorbeeld last van kleine puistjes bij je haarlijn? Dan heb je geen acne, maar last van Malassezia folliculitis. Dit houdt in dat je haarzakjes ontstoken zijn, iets wat dus ook een heel andere behandeling nodig heeft dan acne.

Je kunt Malassezia folliculitis, aka gistpuistjes, verminderen door olievrije producten te gebruiken, zoals een moisterizer of anti-roos shampoo.

11. Je wast je gezicht niet regelmatig

Té vaak je gezicht wassen is niet goed, maar het kan wel tegen acne helpen dit zo nu en dan te doen. Je kunt je gezicht het beste wassen voor het slapen gaan en in de ochtend. Reinig je huid grondig van viezigheden, make-up en bacteriën en was je gezicht na met wat (koud) water.

12. Te veel face scrub werkt allesbehalve mee

Een fijne scrub zorgt ervoor dat dode huidcellen van je huid verdwijnen. Af en toe een scrub is geen probleem, laten we dat vooropstellen, maar te veel scrubben zorgt ervoor dat je acne drie keer zo erg terugkomt. Je huid heeft namelijk een ‘barrière’ nodig dat ervoor zorgt dat er geen slechte bacteriën je huid binnenkomen. Door te veel te scrubben, scrub je deze barrière als het ware weg en is je huid meer vatbaar voor zulke bacteriën en viezigheden.

Gebruik daarom ten alle tijden een fijne en niet te harde scrub, en scrub maar één tot twee keer per week.

 

Green Tea Detox Face Scrub Gezichtsscrub – Teaology €26,62

 

Douglas

 

Face Scrub – Clay and Glow €18,71

 

Ici Paris

 

Exfoliating Face Scrub – The Grey €59,00

 

De Bijenkorf

13. Zweet zorgt ook voor acne

We zweten natuurlijk allemaal, dat is een feit. Maar we kunnen niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk het is dat je je gezicht reinigt voordat je gaat zweten. Sporten met bijvoorbeeld make-up op zorgt ervoor dat je poriën ontstoppen en dat je last krijgt van acne. Douche dus ook altijd na het zweten en reinig je gezicht zo grondig mogelijk.

14. Je huid vindt bepaalde wasmiddel niet zo fijn

Het hebben van een fijn wasmiddel voor jouw kleding is belangrijker dan je denkt, omdat ook dit effect heeft op jouw huid. Wanneer er een bepaald ingrediënt in jouw wasmiddel zit wat jouw huid niet zo fijn vindt, zal je huid hier al snel op reageren. Je wast namelijk bijvoorbeeld je handdoeken ermee, maar ook de kleren die je draagt. Wanneer je het idee hebt dat je acne komt door het wasmiddel dat je gebruikt, kun je beter overstappen op eentje waar je huid wel blij van wordt.

15. De zon droogt je huid uit

Je huid kan op verschillende manieren uitdrogen, maar zonnen is toch wel een van de meest voorkomende. En dan hebben we het niet alleen over zonnen op het strand, maar ook de zonnebank. De zon is een stuk sterker dan je denkt, en dat heeft enorm veel effect op jouw huid. Het is daarom ontzettend belangrijk je lichaam en gezicht goed in te smeren met zonnebrandcrème wanneer je gaat zonnen. En hoe vervelend het ook is: zet een streep door die zonnebank.

NSMBL’S favoriete skincare producten

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.