Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Body & Mind 18 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Wordt 2024 het jaar dat we de afscheid nemen van de ‘matcha en pilates cultuur’?

Toen de pandemie in 2020 uitbrak, nam de focus op gezondheid massaal toe. Maar we wisten wel: zodra de maatregelen stoppen, belanden we in een renaissance van drank, feesten en hedonisme. Wat blijkt? De hyperfixatie op mentale en fysieke gezondheid was here to stay.

Focussen op gezondheid is goed, begrijp ons niet verkeerd. Op Instagram delen mindfull influencers tips om je mentale gezondheid goed te houden en op TikTok zien we strakke sportregimes voorbijkomen. Alles om maar ‘het beste uit jezelf te halen’. Of nog vaker: de ‘beste versie van jezelf te worden’. Maar de hele tijd bezig zijn met je gezondheid, hoe gezond is dat daadwerkelijk?

Het jaar van de tegenbeweging

Reformer pilates, matcha, cold pressed juices, journaling, nuchter leven, 10.000 stappen zetten: allemaal dingen die velen sinds drie jaar zo veel mogelijk in hun dagelijkse routine proberen te verwerken. En focussen op gezondheid is iets dat zeker aangemoedigd moet worden. Maar wanneer de focus op gezondheid trendy wordt, waar blijft dan de balans?

Die balans werd dit najaar al steeds meer opgezocht. We zien trends voorbijkomen die tegen alles van het picture perfect leven ingaan. Denk aan het virale ‘Bed Rotting‘, dat niets anders is dan chillen in je bed. Of wat dacht je van dirty wellness? De tegenbeweging die het aanmoedigt om ook eens buiten de gezonde lijntjes te kleuren. Gaat deze trend doorzetten in 2024?

Vroeg pieken met een mocktail

Niet alleen wat betreft sporten en voeding doen we gezond. Ook wat alcohol betreft, is er flink geminderd. Nuchter leven is niet langer iets voor in januari, maar voor in alle twaalf maanden van het jaar. De damp lifestyle wint aan populariteit. Hedonisme is uit, nuchter en bewust leven is hartstikke in.

It-girls laten zich niet langer gaan in nachtclubs. Geen lifestyle á Serena van der Woodsen op de socials, maar matcha bij CAFECITO en Pilates bij PLTS op de zaterdagochtend. Waar Paris Hilton en Lindsay Lohan in 2007 op de voet gevolgd werden om hun extravagante levensstijl waarin de champagne rijkelijk vloeide, is dat niets om na te streven. Misschien maar goed ook. We weten allemaal hoe dat is afgelopen.

Hip uitgaan houdt nu in: microclubben met een alcoholvrij drankje in je hand. Alles om niet in te hoeven leveren op het fitte gevoel de volgende dag. JOMO (the joy of missing out) boven FOMO. Wat dat doet met de industrie van het nachtleven, dat is weer een ander verhaal.

Een en al balans in 2024

Het één hoeft het ander niet uit te sluiten. De voorspelde tendens voor 2024 is dat gezond en ongezond elkaar afwisselen op een verantwoord tempo. Een gembershot in de ochtend en een wijntje in de avond. Of ‘s middags naar Yoga en ‘s avonds naar de club. Volgend jaar laten we de touwtjes iets meer vieren. De balans maakt z’n comeback.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.