Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Fashion 9 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Van minder kopen tot kleding ruilen: zo creëer je een duurzame garderobe

De wereld gaat er snel op achteruit, dus we willen allemaal wat liever zijn voor onze aarde. Een duurzame kledingkast met alleen tweedehands, duurzame en sustainable items kan al veel doen. In tegenstelling tot fast fashion koop je kleding die een goede afkomst heeft en onder goede omstandigheden is gemaakt. Heb jij altijd al een duurzame garderobe willen hebben, maar heb je geen flauw idee waar je moet beginnen? Wij helpen je een handje.

Met deze 5 tips geef jij kleding een tweede leven en hangt jouw kledingkast binnenkort vol met sustainable items.

1. Shop minder

Om een kledingkast te krijgen met duurzame items, zul je toch wat minder moeten shoppen. De mode-industrie is namelijk een van de grootste milieuvervuilers van dit moment. Gelukkig zijn er al veel kledingmerken die veranderingen brengen in hun beleid, maar er zijn ook genoeg grote bedrijven die hier helaas (nog) niks aan doen. Door minder (online) te shoppen, of bij kledingmerken te shoppen die wél bezig zijn met het klimaat, heb jij in no-time een duurzame garderobe en help jij de wereld naar een betere plek.

2. Shop tweedehands

Een goed en fijn alternatief voor fast fashion is vintage kleding. Tegenwoordig zijn er genoeg vintage winkels die hun kleding netjes en goed sorteren op mooie items, zodat er geen kapotte of vieze kleding tussen zit. Door kleding een tweede leven te geven ben je een stuk duurzamer bezig. Hier vind je de leukste vintage winkels waar je na de lockdown weer kunt shoppen.

3. Verkoop of ruil je eigen kleding

Je oude kleding verkopen of ruilen is tegenwoordig makkelijker dan ooit. Je verdient er nog wat mee en je helpt het milieu: wat wil je nog meer? Heb je geen zin of tijd om je kleding te verkopen? Vraag een vriendin of familielid of ze nog wat kleren nodig hebben, zo kom je er altijd wel van af.

4. Denk beter na voordat je wat koopt

Om een duurzame garderobe te creëren is het belangrijk dat je niet té veel kleding koopt. Het is namelijk erg zonde als je heel veel kleren hebt, maar de helft niet of nauwelijks draagt. Denk daarom goed na voordat je een kledingstuk koopt. Je kunt dit doen door jezelf de volgende vragen te stellen:

– Is dit item het waard?
– Heb ik het nodig?
– Heb ik er geld voor?

5. Verdiep je in duurzame en sustainable merken

In plaats van te shoppen bij grote merken als Zara en H&M, kun je hier beter een goed alternatief voor zoeken. Het kan helpen je horizon te verbreden en je meer te verdiepen in duurzame merken voor jouw duurzame garderobe. Er is namelijk veel meer op de markt dan de duurzame merken die je zo af en toe tegenkomt.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.