Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Money 17 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Kan jij niet budgetteren? Met de ’50/30/20 regel’ wordt dat een fluitje van een cent

Geld blijft voor velen een lastig onderwerp. Ben jij geen held in het stellen van budgetten? Dan hebben wij een trucje voor jou. Velen zweren namelijk bij de 50/30/20 regel, die van budgetteren en sparen een eitje maakt.

Zo houdt jij je voor het eerst eens aan de geld-afspraken die je met jezelf maakt.

De 50/30/20 regel voor budgetteren

Ze zeggen dat de beste oplossingen vaak de eenvoudigste zijn, maar als het op budgetteren aankomt, lijkt dat niet te kloppen. Geld is tenslotte een ingewikkeld iets.

Wat is de 50/30/20 regel?

De 50/30/20 regel is een budgetteringsstrategie die populair werd gemaakt door Elizabeth Warren en haar dochter Amelia Warren Tyagi in hun boek All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan. Volgens deze regel hoort de helft van je inkomen naar ‘needs’ te gaan, vervolgens gaat 30% naar ‘wants’ en de overige 20% naar je financiële doelen. Dat laatste kan zijn sparen, maar ook investeren bijvoorbeeld.

Waarom werkt dit zo goed?

We horen je denken: waarom geloven zoveel mensen in deze methode? Het antwoord zit ‘m in de simpelheid van deze truc. Weg met alle Excell-bestanden vol lastige budgetten en gewoon uitgeven volgens deze simpele verdeling. Ook helpt het de big spenders meer te sparen zonder zich extreem beperkt te voelen – ze hebben 30% van hun inkomen om te besteden aan wat hun hartje begeert. En als je de vrijheid hebt om te kiezen hoe je die uitgeeft, wordt budgetteren een stuk gemakkelijker.

Hoe begin je met de methode?

Ondanks dat ‘ie heel simpel klinkt, is het handig om van tevoren even goed naar je financiën te kijken. Waar geef je geld aan uit? En in welke van de 50/30/20 categorieën horen deze uitgaven? Zodra jij al je uitgaven in een categorie verdeeld hebt, zie je welke (eventueel) uit balans is. Voor de volgende maand heb jij nu je budgetten klaar en weet jij aan welke dingen je minder moet uitgeven of juist meer aan mag uitgeven.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.