Tessa Ham
Tessa Ham Money 17 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Beginnen met beleggen? Een ABC van de meestvoorkomende termen

Wanneer je wil beginnen met beleggen vliegen de vreemde en ingewikkelde termen je om de oren. Het is zonde als je je daardoor laat tegenhouden. Daarom maakten we een ABC met de meestvoorkomende termen bij beleggen.

Door dit kleine woordenboek weet je voor eens en altijd precies wat er wordt bedoeld met termen als effecten en rendement.

ABC als je wil beginnen met beleggen

In dit artikel focussen we ons op de belangrijkste termen die je als beginnende belegger misschien tegenkomt. Ben je al aan het beleggen en wil je juist meer leren over termen als turbo en short gaan? Kijk voor een uitgebreid woordenboek over beleggen eens bij het ABC van ABN Amro, Van Eck of ING.

Aandeel

Wanneer je een aandeel van een bedrijf koopt, wordt je mede-eigenaar – dat noemen we ook wel een aandeelhouder. Hierdoor heb je dus ook stemrecht tijdens de aandeelhoudersvergadering (AVA). Gaat het goed met het bedrijf en stijgt de waarde? Dan zal je aandeel ook meer waard worden. Maar andersom kan natuurlijk ook.

AEX

AEX is een afkorting die staat voor Amsterdam Exchanges Index. In deze index staan 25 van de grootste bedrijven op de Amsterdamse beurs. Deze term zie je vaker voorbij komen, omdat het laat zien hoe goed het gaat met de grootste Nederlandse bedrijven.

Beleggingsportefeuille

In je beleggingsportefeuille zitten al je beleggingen: de aandelen, obligaties, indexfondsen en/of ETF’s die je hebt gekocht.

Beurs

De beurs is een plek waar beleggingsproducten zoals aandelen en obligaties worden verhandeld. Binck geeft een goed voorbeeld ter illustratie: als je kijkt naar voetbal kun je de KNVB vergelijken met de beurs (in Nederland is dat de organisatie NYSE Euronext). De eredivisie kun je dan vergelijken met de AEX.

Broker

Een broker is een Engelse term voor een tussenpartij (een financiële instelling) waar jij zelf aandelen, obligaties en ETF’s kunt kopen en verkopen. Via de website of app van jouw broker kun je zelf online beleggen. Voorbeelden van brokers zijn Degiro, eToro, Lync, Binck, Saxo en Flatex. Je kunt ook bij banken als de Rabobank, ABN Amro en ING terecht om beleggingsproducten te kopen.

Dividend

Wanneer je ervoor kiest om te beleggen in een aandeel, bestaat de kans dat je recht hebt op dividend. Dit is een deel van de winst dat het bedrijf uitbetaald aan de aandeelhouders, meestal jaarlijks. Wanneer er sprake is van cash dividend krijg je dit geld op je beleggingsrekening gestort. Je kan dan zelf kiezen of je het opneemt als een extra zakcentje of dat je het weer belegt. Er bestaat ook stock dividend: dan krijg je jouw dividend uitgekeerd in aandelen.

Je krijgt niet altijd dividend. Er zijn ook bedrijven die geen dividend uitkeren, maar dit geld weer in het bedrijf stoppen om het te laten groeien. Let daar dus op bij het kopen van een aandeel.

Effecten

Effecten is gewoon een dure verzamelnaam van alle beleggingsproducten die je op de beurs kunt kopen en verkopen, zoals aandelen en obligaties (en nog een hele rits aan producten waar je je als beginner geen zorgen over hoeft te maken).

ETF (en indexfonds)

ETF staat voor Exchange Traded Funds. Een ETF kun je een beetje vergelijken met een indexfonds. De twee hebben veel overeenkomsten: ze volgen allebei een index (zoals de AEX of een bepaalde sector zoals duurzaamheid) met daarin een grote hoeveelheid aandelen en/of obligaties. Je kunt het zien als een soort mandjes vol met deze beleggingsproducten, waardoor je in één klap goed gespreid bent.

Het verschil met een indexfonds? Een ETF is geautomatiseerd, er zitten geen mensen (fondsbeheerders) achter die de fondsen actief beheren. Dat zorgt ervoor dat een ETF vaak goedkoper is. Ben je geïnteresseerd in beleggen in een ETF of een indexfonds? Dan raden we aan dit artikel te lezen, waarin de verschillen goed worden uitgelegd.

Koers

De koers is een ander woord voor de prijs die een beleggingsproduct zoals een aandeel op dat moment heeft. De koers wordt bepaald door vraag en aanbod. Wanneer het bijvoorbeeld goed gaat met een bedrijf en mensen verwachten dat het alleen maar beter zal gaan, zullen veel mensen het aandeel willen kopen. Dan stijgt de koers, omdat er nu meer vraag naar is en het aanbod gelijk blijft.

Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld negatief in het nieuws is gekomen of slechtere cijfers dan verwacht presenteert, zullen er meer mensen zijn die hun aandeel willen verkopen. De koers (oftewel waarde) daalt dan, omdat er minder vraag dan aanbod is.

Obligatie

Je hebt het woord al voorbij zien komen: obligatie. Een obligatie is een lening. Als je ervoor kiest in een obligatie te beleggen, leen je geld uit. Dat kan aan een bedrijf zijn of de overheid. Als koper ontvang je rente over de lening.

Rendement

Wanneer je het woord rendement voorbij ziet komen, wordt hiermee de gemaakte winst (of verlies) op je beleggingen bedoeld (bijvoorbeeld over het afgelopen jaar of in totaal).

Volatiliteit

De koers waar we het eerder over hadden is altijd in beweging. Deze gaat voortdurend omhoog en omlaag. Dat wordt volatiliteit genoemd. Sommige beleggingsproducten zijn hier gevoeliger voor dan anderen. Zo is de bitcoin door zijn enorme schommelingen in de koers bijvoorbeeld erg volatiel. Hier wordt ook wel mee bedoeld dat dit beleggingsproduct risicovoller is.

3 laagdrempelige manieren om te beginnen met beleggen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.