Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Beauty 17 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Zo vaak moet je je gezicht exfoliëren en dit doen we allemaal verkeerd

Iedereen heeft een andere skincare routine: de één wast het gezicht twee keer per dag en de ander smeert er van alles op voor een zachte en stralende huid. Hoe dan ook: je gezicht heeft de juiste verzorging nodig indien je het gezond en glanzend wilt houden. Het exfoliëren van je gezicht helpt je daarbij.

Maar wat betekent exfoliëren precies en nog belangrijker: hoe vaak moet je dit doen?

Wat is exfoliëren?

Soms zijn er zoveel hacks en huidproducten dat we soms door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Want het is natuurlijk wel belangrijk dat je skincare routine goed bij jouw type huid past. Met exfoliëren zit je altijd goed: het werkt namelijk voor elk type huid.

Maar wat is het precies? Exfoliëren houdt niets minder in dan ophopende dode huidcellen van je huid verwijderen. Die dode huidcellen kunnen er namelijk voor zorgen dat jouw poriën ontsteken, waardoor er huidaandoeningen als acne kunnen ontstaan. Regelmatig exfoliëren helpt dus de huid gezond en stralend te huiden, maar ook verstopte poriën en acne tegen te gaan.

Exfolieer je met een scrub?

Belangrijk om te weten is dat je je gezicht niet moet exfoliëren met een scrub. De huid op je gezicht is namelijk kwetsbaarder dan je denkt, en met een scrub kan je je huid al snel beschadigen. Met een scrub verwijder je namelijk wel de dode huidcellen, maar tast je ook de gezonde laag van je huid aan.

Wat je wel kunt gebruiken? Een chemische exfoliant. Dit is een zachtere soort scrub die speciaal gemaakt is voor het verwijderen van dode huidcellen van je gezicht en een stuk minder hard is voor je huid.

Hoe vaak moet je exfoliëren?

Hoe vaak je het beste kunt exfoliëren hangt af van jouw type huid. Wanneer je een normaal huidtype hebt, wordt aangeraden ongeveer drie keer per week je huid te exfoliëren. Wanneer je een gevoelige of geïrriteerde huid hebt kun je dit beter opschalen naar vier tot vijf keer per week. Heb je last van (zware) acne? Dan kun je het beste elke dag exfoliëren.

Door elke dag je gezicht te exfoliëren worden naast dode huidcellen ook gelijk overige bacteriën en vuil verwijderd, wat natuurlijk alles is wat we willen. Je kunt wanneer je exfolieert het beste een cleaning brush gebruiken.

Hoe exfolieer ik mijn gezicht op de beste manier?

Er is natuurlijk geen ‘perfecte’ manier om je gezicht te exfoliëren, maar de beste manier is om met een cleaning brush en het product dat je gebruikt over je gezicht te gaan. Dit doe je door eerst het product op je gezicht aan te brengen en vervolgens met ronde bewegingen over je gezicht te gaan met de borstel.

Het is vooral belangrijk om te luisteren naar je huid en te doen wat goed voelt. Wanneer je huid nog niet reageert op drie dagen exfoliëren, kun je er dus voor kiezen dit vaker te gaan doen of het eerst rustig op te bouwen. Zo kan je huid wennen aan de methode. Één ding is wel zeker: wanneer je eenmaal bent begonnen met het exfoliëren van je huid, wil je niet meer terug.

Shop hier de fijnste producten voor tijdens het exfoliëren:

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.