Tessa Ham
Tessa Ham Money 24 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Inventing Anna: zoveel kreeg de échte Anna betaald van Netflix voor de serie

De kans is groot dat je inmiddels Inventing Anna hebt gekeken, de Netflix-serie waarvan je bijna niet zou geloven dat het gebaseerd (of eigenlijk: geïnspireerd) is op een waargebeurd verhaal. Maar Anna Delvey a.k.a. Anna Sorokin bestaat echt en Netflix betaalde haar een klein fortuin om haar verhaal te mogen vertellen.

Dit is hoeveel Netflix betaalde aan Anna Delvey voor Inventing Anna én waaraan zij het geld heeft uitgegeven.

Wat Anna Delvey betaald kreeg voor Inventing Anna

Oké, eerst de details: Netflix heeft dus de portemonnee moeten treken om deze serie te maken. De neppe Duitse erfgename Anna waarop Inventing Anna is gebaseerd, kreeg maar liefst 320.000 dollar (omgerekend zo’n 285.000 euro) van de streamingdienst.

Er zaten wel wat voorwaarden aan de deal. Zo mag ze bijvoorbeeld niet in documentaires verschijnen zo lang de serie wordt gedraaid en mag ze het komende jaar geen boek over haar leven uitbrengen.

Anna werd in 2019 schuldig bevonden aan het oplichten van banken, hotels, restaurants en meer. Daarvoor moest ze vier tot 12 jaar de cel in, maar in februari 2021 werd de oplichtster al vrijgelaten voor goed gedrag.

Het geld niet houden

Anna werd echter algauw weer opgepakt, dit keer omdat haar visa is verlopen. Ondertussen was ze nog heel wat mensen geld schuldig. Haar geld was dan ook ‘bevroren’ (ze kon er niet meer bij). Vanwege de zogenaamde ‘Son of Sam’-wet mocht ze het Netflix-geld dan ook niet zelf houden. Deze wet is ingesteld toen de gelijknamige seriemoordenaar een boekdeal probeerde te sluiten. Hierdoor kunnen criminelen nu niet meer profiteren van hun misdaden.

Omdat ze zoveel mensen geld schuldig is, gaat het geld van Netflix linea recta naar deze mensen. Volgens Insider betaalde ze 199.000 dollar van het geld aan banken en gebruikte ze 24.000 dollar om boetes te betalen. 75.000 dollar is gebruikt om de kosten van haar advocaat te betalen.

Behalve meer beroemdheid (en dat is waar het Anna echt om draait), heeft de Netflix-serie haar persoonlijk dus verder niets opgeleverd. Hoewel; doordat ze haar schulden nu heeft afbetaald, is haar geld niet meer bevroren. Maar van dat Netflix-geld voor Inventing Anna? Daar heeft ze zelf geen cent van gezien.

Inventing Anna: welke gebeurtenissen uit de serie zijn waargebeurd?

Harper's BazaarMen's Health

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.