Anne Smits
Anne Smits Relaties 22 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Anne over de ick: ‘Mijn lijstje met afknappers is eindeloos en dat slaat nergens op’

De ick: het onverwachtse gevoel dat je ineens op iemand afknapt zonder daar echt een reden voor te hebben. Ben je aan het daten? Dan kan de ick je zomaar eens in de weg gaan zitten. Het is net als een mug die ‘s nachts bij je oor komt zoemen. Hij duikt ineens op en ‘m vangen lijkt soms onmogelijk.

Maar is er een manier om die mug toch een mep te geven?

Anne’s ervaringen met de ick

Tot ongeveer een jaar geleden wist ik niet wat de ick was, totdat een vriendin erover begon. Toen zij mij uitlegde wat de ick precies inhield, viel alles op z’n plek. Mijn ervaring waarbij ik zonder reden plotseling op iemand afknapte, had ineens een naam.

Wat is het?

De ick is het gevoel dat je ineens op iemand afknapt zonder dat diegene daadwerkelijk echt iets verkeerds doet. En het ergste van allemaal is dat als je de ick eenmaal te pakken hebt, je er heel moeilijk weer vanaf komt. De ick kan opduiken wanneer jij iets onaantrekkelijk vindt aan de ander, zoals een manier van doen. Maar je kunt je ook aan iemand storen, zonder dat je de vinger erop kan leggen wat het precies is. Maar hoe kom je dan in vredesnaam van die ick af als je niet eens weet wat het gevoel veroorzaakt?

Hoe kom je er vanaf?

Heb je de ick, dan ligt het probleem eigenlijk bij jou. Je oordeelt te snel en accepteert de ander te weinig. Dat wil niet zeggen dat je niet kieskeurig mag zijn, maar door té kieskeurig te zijn, wordt daten knap lastig. Voor mijn gevoel is de ick iets dat voornamelijk bij (te) kritische vrouwen voorkomt. Zo heb ik een man überhaupt nog nooit het woord ‘ick’ horen zeggen, laat staan dat hij het gevoel van de ick heeft ervaren. Om iets meer controle over je eigen gevoel te houden, zal je jezelf iets meer open kunnen stellen zodat de ander meer een kans krijgt.

Mijn ick-lijst is eindeloos

Iets meer openstellen dus. Dat zeg ik nu wel heel makkelijk, maar mijn ick-lijst is eindeloos. Waar ik de ick (haha) van krijg? Lelijke schoenen, geen goede manieren, te strakke en te korte broeken, een vervelende manier van praten, haar dat net te kort is geknipt… en als je me nog een uur geeft, wordt dit artikel langer dan het maximum aantal woorden. De ick-lijst is eindeloos. En dat slaat natuurlijk nergens op. Want die skinny jeans kan vervangen worden en over een maandje is z’n haar weer lekker lang. En vergeet vooral z’n karakter niet, want van een mooi bord kun je toch niet eten. Ook al kan iemands innerlijk ook de ick oproepen… zucht…

Het moraal van het verhaal

De kern van het probleem? Wij vrouwen kunnen zo heerlijk piekeren. Ons hoofd draait overuren, en we maken het vooral onszelf moeilijk door te veel na te denken en te kritisch te zijn. Zijn mannen dan niet kritisch? Zeker wel. Maar mannen denken nu eenmaal simpeler en zijn niet zo bezig met of onze broek te strak of te kort is. Dus vrouwen: train jezelf om dat brein eens op pauze te zetten en kijk naar de dingen die er daadwerkelijk toe doen. En als het meant to be is, staat hij vast open voor een beetje mode-advies. ;)

Hoe staat het met de goede voornemens? Redactiestagiaire Anne blikt terug op januari

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.