Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Huidverzorging 19 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

De nieuwe bizarre beautytrend op TikTok: rundervet als moisturizer

Nieuwe week, nieuwe beautytrends: zo werkt het inmiddels op TikTok. Om de paar dagen duikt er wel weer een nieuwe hype op die ons nog mooier, fitter of gelukkiger maakt. In de categorie skincare is nu alleen wel een heel bijzondere trend opgedoken, namelijk het gebruik van rundervet als moisturizer.

Ja, van de echte koe. Laat de havermelk elite het niet horen.

Rundervet als moisturizer gaat viraal op TikTok

Het gebruik van dierlijk vet als moisturizer is niets nieuws. Sterker nog, het is al eeuwen oud. Toch gaan we vandaag de dag liever voor vegan en clean beauty – waar de term ‘rundervet’ niet in thuishoort. We horen je denken: wat wordt er precies gebruikt? ‘Beef tallow’ is het ingredient waar veel beautyliefhebbers bij zweren. In het Nederlands noem je dit rundertalg of rundervet.

Wat is rundertalg?

Om rundervet te krijgen, worden de vettere stukken van een rund gekookt en daarna gefilterd. Na het filteren blijft er een vloeistof over die stolt tot een boterachtige textuur. Deze boter is lang houdbaar en kan gebruikt worden in de keuken, bij het maken van kaarsen en tegenwoordig dus ook tijdens je skincare routine.

Wat zijn de voordelen?

Vooral als je last hebt van een droge of uitgedroogde huid, kan rundervet een gamechanger zijn. Het vet bevat namelijk dezelfde moleculen als de menselijke huid, waardoor het gemakkelijk opgenomen wordt. Daarnaast is het rijk aan mineralen en vitamine B12. Anderen beweren dat het ook enorm helpt bij het helen van acne littekens.

De kritiek op de trend

Zoals je al kunt raden, zijn er naast fans, ook veel tegenstanders van de trend. Het gebruik van dierlijke beautyproducten past, volgens hen, niet in deze tijd. We proberen juist lief mogelijk voor onze planeet en de dieren te zijn – en dan is een hype als deze het laatste wat we kunnen gebruiken.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.