Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Nieuws 4 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Burning Mud 2023: hoe gaat het nu met de ingesloten bezoekers van het verregende Burning Man?

Jaarlijks trekken 70.000 festivalgangers naar Black Rock Desert voor het festival Burning Man. Maar dit jaar gaat dat er totaal anders aan toe: voor het eerst in jaren wordt het festival geteisterd door hevige regen, wat voor insluiting van de bezoekers zorgt.

Burning Man is geen festival zoals alle andere. Je koopt er helemaal niets, want alles wat je gebruikt of nuttigt, verkrijg je door de ruilcultuur op het festival. Van water tot bananen: eerste levensbehoeften en luxe extra’s moet je allemaal zelf meenemen.

Vast op Burning Man door hevige regen

Waar normaal van zonsopkomst tot zonsondergang (of andersom) wordt gedanst op de stoffige ‘Playa’, is het voor de bezoekers van Burning Man nu vooral een kwestie van schuilen voor de regen. De woestijn waar het festival plaatsvindt wordt geteisterd door een flinke regenstorm, wat het terrein in een grote modderpoel transformeert. Van vrijdag tot gisterenochtend is er een hoeveelheid regen gevallen die normaal gespreid valt over twee à drie maanden in deze periode van het jaar. Je kunt je dus wel voorstellen wat er met het terrein is gebeurd.

En het is niet de regen, maar vooral de modder, die voor problemen zorgt. Doordat de woestijn nu een modderpoel is, kunnen de ‘burners’ na het einde van het festival vandaag nog niet naar huis. De organisatoren van Burning Man laten weten dat het vliegveld en de poorten van Black Rock City gesloten blijven. Er wordt door de organisatie daarom ook aangeraden om zuinig te doen met eten, water en brandstof.

Treurige beelden uit Nevada

Waar Burning Man er ieder jaar uitziet als een jaloersmakend, kleurrijk feestje, doen de beelden op TikTok ons dit jaar meer denken aan een bizarre koortsdroom.

@shoddylynn

The playa isnt really providing this time… #burningman2023

♬ Such a Whore (Baddest Remix) – JVLA

@chloecailletmusic

#burningman #burningman2023 #apocalypse

♬ original sound – Chloé Caillet

Ondanks deze flinke tegenslag lijkt de sfeer er bij sommigen toch nog prima in te zitten – al moeten we zeggen dat het niet de ervaring is waar je op hoopt als je voor het eerst Burning Man bezoekt.

@chloecailletmusic

Real time update #burningman #burningman2023

♬ original sound – Chloé Caillet

Vooral niet als je erachter komt dat veel apparatuur verregend is, de kunst is ingestort en je versierde fiets niet meer vooruitkomt in de modder.

@shoddylynn

#Burningman Update // Saturday, gates still closed, all camps ordered to shelter in place. #burningman2023

♬ original sound – Miles

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.