Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Werk & Carrière 17 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Je cv updaten? Dit zijn 6 ongeschreven regels die je wilt volgen

Ben je klaar voor de volgende stap? Of ben je juist helemaal klaar met je huidige baan? Hoe dan ook, om te solliciteren zul jij je cv moeten opfrissen. Wist dat daar een aantal ongeschreven regels voor zijn? Wij zetten ze op een rijtje, want hier wil je rekening mee houden om professioneel over te komen.

Zo ligt jouw cv in no time bovenop de stapel van je droomwerkgever.

De ultieme cv checklist: check dit voordat je ‘m verstuurt

Tips om de beste cv te maken

Met een matig cv sta je meteen 1-0 achter en dat wil je niet.

1. Maak ‘m niet langer dan twee pagina’s

We hebben het hier over een cv, niet over een autobiografie van jouw leven so far. Volgens veel werkgevers is twee pagina’s echt de max. Je wilt natuurlijk niet dat de lezer halverwege afhaakt en daardoor relevante informatie mist.

Het kan verleidelijk zijn om elke baan die je ooit hebt gehad of cursus die je ooit hebt gevolgd op te sommen, maar dat is geen goed idee. Heb je minder dan tien jaar werkervaring? Dan moet één pagina voldoende zijn.

2. Pas je cv aan op de functie

In iedere branche is een ander cv gangbaar. Maak je ‘m formeel of juist lekker creatief? Kijk naar de huisstijl van het bedrijf waar je solliciteert en pas de stijl van cv hier een beetje op aan.

Ook qua inhoud is het niet verkeerd om ‘m aan te passen. Managers willen zien of je de vaardigheden en ervaring hebt voor de specifieke functie die ze willen vervullen, en dat ziet er voor elke functie anders uit.

Dit zijn de beste en slechtste lettertypes voor je cv

3. Zorg dat er geen spel- en taalfouten in je cv staan

Dit lijkt een inkopper, maar een grammaticaal correct cv zorgt ervoor dat jij serieus genomen wordt. Is taal een onzeker puntje? Vraag dan of een familielid of vriend jouw cv naleest.

4. Vermeld je hard skills, in plaats van je soft skills

We willen het cv kort en bondig houden, weet je nog? Vermeld daarom in ieder geval je hard skills. Dat je vriendelijk, geduldig en sociaal bent is leuk, maar deze soft skills zijn minder relevant dan meetbare skills als je kennis van systemen, je codeerkunsten of het aantal sales dat je sluit.

5. Gebruik actieve taal om te overtuigen

Maak in één klap duidelijk wat jij op tafel brengt voor een bedrijf. Dit doe je door actieve werkwoorden te gebruiken zoals onderhandeld, gemanaged, gecoördineerd en ontwikkeld om de aandacht te vestigen op jouw prestaties.

6. Gebruik je motivatiebrief om gaten uit te leggen

Bij een cv hoort (meestal) een motivatiebrief. Je wilt voorkomen dat jouw motivatiebrief een kopie van je cv wordt, deze heeft de hiring manager inmiddels al gelezen. Leg uit waarom jij een aanvulling bent voor het bedrijf en welke karaktereigenschappen goed passen bij de functie.

Nog meer sollicitatiebrief-tips lezen? Check dan ook zeker deze handige tips.

Nieuwe baan? Doe dit maar niet op je eerste dag

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.