Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Films & Series 21 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Op deze datum kan je de docu ‘Quiet on Set’ zien in Nederland

Dat er gruwelijke dingen plaatsvonden achter de schermen van onze favoriete jeugdshows, dat wordt pijnlijk duidelijk in Quiet on Set. De documentaire beheerst een ieders For You Page, waarbij het ene verhaal nog tragischer is dan het andere. Wil jij de hele documentaire zien? Dat kan binnenkort op TV.

Op zondag 7 april en zondag 14 april is Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV om 21:00 uur te zien bij ID en op discovery+. 

Tragische verhalen in Quiet on Set

Tv-zender Nickelodeon groeide in de jaren negentig in Amerika uit tot hét kanaal voor kinderen. Jonge tieners werden tv-sterren in hilarische kinder-comedyseries als All That en The Amanda Show. Achter de schermen bleek het er minder vrolijk aan toe te gaan met naar nu blijkt ernstige vormen van verbaal én seksueel grensoverschrijdend gedrag. In de 4-delige documentaire Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV vertellen voormalige kindsterren, hun ouders en medewerkers van het programma over hun vaak schokkende ervaringen. Zo deelt ook Drake Bell, bekend uit Drake and Josh, zijn hartverscheurende verhaal.

Seksueel getinte scènes  

Kindacteurs van toen vertellen nu hoe ze tot scènes werden aangezet waar ze helemaal niet blij mee waren of die achteraf gezien ook zeer dubieus overkomen. Zo werd eentje over zijn half naakte lichaam ingesmeerd met pindakaas, dat vervolgens door honden werd afgelikt. Ook waren er talloze seksueel getinte scènes waar tienermeisjes met water of slijm werden ondergespoten in hun gezicht of over hun half ontblote lichaam. 

Ingaan tegen de makers was geen optie, zeker niet voor de kinderen die opkeken tegen de volwassenen die immers beslisten over hun positie. Een van de kinderen wiens moeder te veel klaagde, mocht na twee seizoenen niet meer terugkomen. Ook medewerkers die niet volledig meegingen, werden aangepakt. Twee vrouwelijke schrijvers – die nota bene samen één salaris moesten delen – vertellen over seksuele toespelingen op de set en over de vele massages die Schneider verlangde van vrouwelijke medewerkers. Na hun klachten werden ze beiden ontslagen. 

Zedendelinquenten op de set 

Er vond ook daadwerkelijke seksueel misbruik plaats door minimaal drie verschillende medewerkers. Van het sturen van naaktfoto’s naar jonge meisjes – door wat later een serieuze zedendelinquent bleek te zijn – tot fysiek misbruik door een prominent persoon binnen het bedrijf. Er is een schokkende onthulling van een van de bekendere tienersterren die voor het eerst in het openbaar vertelt wat hem is overkomen. 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.