Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Love & Life 7 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Door deze 4 fases ga je heen als je gaat daten

Daten kan loei en loei spannend zijn. Daarom kan het enorm fijn zijn om te weten wat jou te wachten staat. Elk persoon, elk dating-proces en elke relatie is uniek, maar toch is er een grote kans dat je precies door deze 4 fases heen gaat.

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Dit kun je verwachten als je gaat daten

Misschien heb je het al gemerkt maar.. Cuffing season is weer begonnen en dat zorgt bij veel mensen voor de neiging om zich aan iemand te binden. Om dit voor elkaar te krijgen zul je moeten gaan daten, maar dat kan veel onzekerheden met zich meebrengen. Hoe onvoorspelbaar daten ook is, er zijn in ieder geval 4 wél voorspelbare stadia die je vrijwel zeker zult ervaren als je met iemand gaat daten. Deze 4 stadia delen we op in het moment van aantrekking, verliefdheid, diepere connectie en toewijding.

Fase 1: Het moment van aantrekking

Of je elkaar nou hebt ontmoet bij de schappen in de supermarkt, in de kroeg een dansje (of kus) hebt gewaagd of lekker hersenloos aan het swipen bent geweest via een dating-app – een date-relatie moet natuurlijk ergens beginnen. De diverse manieren van een ontmoeting zorgen voor veel verschillende kansen om elkaar te leren kennen. Hoe uitgebreid deze eerste samenkomst ook is, vaak voel je al vrij snel of er genoeg interesse is voor een tweede ontmoeting.

Fase 2: Interesse, nieuwsgierigheid en… plotse obsessieve verliefdheid

In het eerste stadium van aantrekking zijn (meestal) iemands fysieke kenmerken – lichaamsbouw, uiterlijk, kleding, houding etc – het belangrijkst. Hierna komen de persoonlijkheidskenmerken. De aantrekking is in dit stadium meestal nog niet heel diepzinnig en beide partijen zetten hun beste beentje voor om indruk op de ander te maken. Echte conflicten vinden er ook nog niet vaak plaats. Hoe verschillend je van elkaar bent wordt in dit stadium meestal nog niet opgemerkt of worden als onbelangrijk gezien. Ook denken veel mensen in dit stadium dat de eventuele verschillen nog wel veranderd kunnen worden en dat de ander zich aan zal passen. Deze tweede fase duurt meestal 3 of 4 maanden, afhankelijk van hoe volwassen beiden tortelduifjes zijn. Hoe dieper in deze fase, hoe vaker je jezelf af zult vragen of je de juiste persoon bent voor elkaar.

Fase 3: Diepere connectie

Gedurende deze fase kalmeren de hormonen en valt het doek. De realiteit neemt het toneel weer over van de sprookjeswereld. Koppels worden dieper verbonden, vertrouwen wordt opgebouwd en de relatie wordt intiemer. Het masker van de ideale versie die vaak van iemand in het begin te zien was, wordt afgenomen en je zult je meer ontspannen en natuurlijker gedragen. Het nadeel van deze fase kan zijn dat de ware aard naar boven komt. Ook de negatieve kanten, zwakke punten en verschillen zullen opgemerkt worden waardoor de eerste irritaties zullen zich zullen ontwikkelen. In dit stadium zijn er makkelijk gezegd twee opties waaruit je zult kunnen kiezen: Klagen over deze verschillen óf ze proberen op te lossen.

Door de diepere connectie die wordt opgebouwd komt dé grote vraag steeds sterker naar voren: “Wat zijn wij nou eigenlijk?“. Vrouwen zullen deze vraag vaak eerder stellen dan mannen, maar op zoek naar een antwoord is het cruciaal om niet aan te dringen. Beide personen moeten goed luisteren naar hun onderbuikgevoel. Alle reden om het in deze fase gewoon rustig aan te doen dus.

Fase 4: Toewijding

In deze laatste fase van je dating-leven en het begin van een officiële relatie, word je steeds verder ondergedompeld in het leven van je “partner”. Hierbij kom je er steeds verder achter of je bij elkaar past. De overeenkomsten in normen en waarden, de levensstijl en de doelen van de ander worden steeds belangrijker. Vragen over financiën, kinderen, carrières en levensstijl worden besproken. Ook is dit vaak het moment waarop je de familie en vrienden leert kennen. Bevalt het nog steeds wat je ziet, voelt en samen meemaakt. Dan kan het zomaar zijn dat jouw scharrel, kwarrel of prela omgetoverd zal worden tot een relatie. Ben je er nog niet helemaal zeker van? Stel jezelf dan deze 26 vragen.

Ga jij bijna een nieuwe relatie aan? Dan wil je deze vragen aan jezelf stellen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.