Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Lichaam 12 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Helpt het dragen van een mondkapje tegen hooikoorts?

Hooikoorts slaat weer genadeloos toe deze dagen. En als wij kijken op de pollenradar, dan lijkt de hooikoorts nog wel even aan te houden. En dat is geen pretje, want zodra de pollen onze neus binnenkomen zorgen ze voor snot, jeukende ogen en veel meer ongemakken. Dus wat als we nou een mondkapje opzetten om deze ellende te voorkomen?

Wij zochten uit of dit werk.

Helpt het dragen van een mondkapje tegen hooikoorts?

Na de laatste COVID-piek hebben we gezworen nooit meer een mondkapje te dragen. Tot nu, want ineens lijkt het dragen van het blauwe kapje de uitkomst voor hooikoorts-patiënten.

Als jij tijdens de COVID-periode minder last hebt gehad van je hooikoortsklachten, dan valt dat te verklaren. De mondmaskers filteren namelijk een deel van de pollen weg. Toch is het dragen van een mondkapje niet helemaal de oplossing: er zijn nog veel pollen die door het masker heen je neus binnendringen. Tegelijk stijgt bij maskers de temperatuur en de luchtvochtigheid in de neus, waardoor de opname van pollenkorrels en de allergische reactie in de neus worden afgeremd.

“Pollen in de lucht komen niet alleen met je neus of mond in aanraking. Je krijgt ze bijvoorbeeld ook in je ogen, oren en lichaamshaar. Ze gaan alsnog in de haren op je hoofd zitten en als ze ’s nachts op je kussen komen, krijg je er dan last van,” legt KNO-art Arian van Kuil uit bij Radar.

Aha! Zo kom je zo snel mogelijk van je hooikoortsklachten af

Wat helpt dan wel?

Het dragen van een mondmasker verkleint de kans op hooikoortsklachten, maar is zéker niet de oplossing op alle problemen. Nog een veelgebruikte bestrijdingsmethode is het smeren van Vaseline. Smeer wat Vaseline aan de binnenkant van je neus en om je ogen. Het stuifmeel blijft daar dan aan vastplakken.

Helemaal klaar met niezen, wrijven en snotteren? Dan is er nog één (best wel fijne) oplossing: zoek het strand op. Op het strand zijn er minder pollen in de lucht en heb je waarschijnlijk minder last van je hooikoorts. Met de temperaturen van deze week is dat erg uitnodigend. Wij zochten alvast de mooiste strandtenten van Nederland voor je op.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.