Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Money 7 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Financiële wellness is de laatste selfcare trend en dit wil je erover weten

Als we het over selfcare hebben, dan denken we aan meditatie, skincare en andere me-momentjes. Al van financiële wellness gehoord? Dit is de laatste trend op gebied van selfcare en wij praten je bij.

Naast populaire termen als selfcare-sunday en work-life balance, is er nu ook financial wellness.

Wat is financiële wellness?

Simpel gezegd is financiële wellness precies hoe het klinkt: gezonde financiën. Dit betekent dat je voorbereid bent op een eventuele financiële tegenslag, dat je controle hebt over het afbetalen van schulden, weet wat er binnenkomt en uitgaat, en je geen zorgen maakt over je financiële situatie – ongeacht wat voor inkomen je hebt.

Het verschil tussen financieel welzijn en financiële welvaart is dat financieel welzijn erkent dat geld geen einddoel is. In plaats daarvan is geld een hulpmiddel dat we gebruiken om ons gelukkigste, gezondste en best mogelijke leven te leiden.

Waarom gezonde financiën zo belangrijk zijn

Financiën zijn een van de meest voorkomende stressfactoren en dit kan een negatieve invloed hebben op onze gezondheid en ons welzijn. Het belang van genoeg money in the bank zit ‘m dus niet in wat je er allemaal mee kan kopen, maar om de rust die het je geeft.

Financiële onrust heeft niet alleen invloed op je bankrekening of uitgaven, maar beïnvloedt ook andere onderdelen van je leven. Denk aan stress over grote aankopen of het vermijden van gezondheidszorg uit angst voor de rekening. Financiële wellness betekent niet dat je alleen maar aan het sparen bent, maar dat je jouw centen aan de dingen uitgeven die jou blij en gelukkig maken. Die ene welverdiende vakantie, dat grotere appartement of dat gezellige etentje met vrienden: je geniet zonder je zorgen te hoeven maken.

Hoe bereik je dit?

Leuk allemaal, maar dit is natuurlijk niet binnen een dag bereikt. Wij geven je een aantal handige tips die ervoor zorgen dat je comfortabel kan zijn in je eigen financiën.

1. Maak budgetten voor de dingen waar je blij van wordt

Maandelijkse vaste lasten nemen in veel gevallen een groot gedeelte van ons inkomen weg. Hoewel het budget hiervoor belangrijk is, is een leef-budget ook van groot belang. Dit is een kwestie van schuiven. Is die ene jurk die je waarschijnlijk niet gaat dragen het geld waard? En wil je wel €50 euro uitgeven aan dat etentje waar je eigenlijk tegenop ziet? Door dit geld uit te geven aan dingen waar je wél energie van krijgt, heb je een voldaan gevoel bij de uitgegeven euro’s. Maak een maandelijks budget voor leuke dingen en besteed dit geld alleen aan activiteiten en spullen die jou gelukkig maken.

2. Verdiep jezelf in financiële aspecten die je eigenlijk niet zo goed begrijpt

Onwetendheid geeft onrust. Door je te verdiepen in geldzaken die je niet zo goed snapt zorg je voor meer rust en een gevoel van controle. Weet je niet hoe je een belastingaangifte doet? Vraag het aan een handige vriend. Of neem je loonstrook eens door om erachter te komen waar jouw inkomen op gebaseerd is. Het hoeft geen grote moeite te zijn.

3. Check je financiële status regelmatig

We hebben allemaal weleens vol angst onze bankieren-app geopend. Is het saldo nog €850 of opeens €63,18? Who knows. Door regelmatig je saldo te checken weet je hoe je ervoor staat en kan je hierop anticiperen. Vergeet ook niet je creditcard te checken en openstaande bedragen bij betaalmethodes als Klarna en Afterpay. Een goed overzicht van financiën is key.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.