Gina Koninkx
Gina Koninkx Food 4 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom het zo veel beter is voor je lijf om de dag te starten met een gezond ontbijt

Het is zo verleidelijk om na een lange nacht niet eten de dag te starten met een gebakken ei met spek. Heerlijk natuurlijk, maar dat kan je dus beter niet te vaak doen. Stel dat gebakken ei lekker uit tot het weekend en start in ieder geval doordeweeks je dag met een gezond ontbijt. Daar heeft je lijf enorm veel profijt van.

Toegegeven, je merkt zelf ook wel het verschil. Als jij je ‘s ochtends vergaapt aan een heerlijke fruitbowl voel je je zowel mentaal als fysiek veel lekkerder. En dat geeft een kickstart aan je dag.

Start je dag met een gezond ontbijt

Net als vele voedingsdeskundigen raadt het Voedingscentrum aan om elke dag te ontbijten. Ga voor een gezond ontbijt om te profiteren van een energieboost aan het begin van de dag en een goede gezondheid op lange termijn. Maar wat zijn nou de voordelen voor je lijf van een gezond ontbijt? Simpel.

1. Een gezond ontbijt geeft je energie

Als je opstaat heb je vaak al meer dan 10 uur geen maaltijd meer tot je genomen. Je lichaam kan op dat moment dus wel wat energie gebruiken. Die energie heb je nodig om de dag goed op te kunnen starten. Een gezond ontbijt is rijk aan foliumzuur, vitamine A, vitamine B2, vezels en calcium. Dat kan je lijf de rest van de dag goed gebruiken.

2. Een gezond ontbijt brengt je spijsvertering op gang

Nog een lichamelijk voordeel van een gezond ontbijt is dat je spijsvertering op die manier goed op gang komt. Als je snel last hebt van je darmen is het daarom belangrijk in de ochtend een vezelrijk ontbijt te eten. Je zal gauw merken dat je darmen goed op gang komen en gedurende de dag rustig blijven.

3. Het zorgt voor een regelmatiger eetpatroon gedurende de dag

Als je ‘s ochtends goed ontbijt, heb je daar gedurende de dag profijt van. Verschillende onderzoeken suggeren dat een regelmatig eetpatroon helpt diverse gezondheidskwalen te voorkomen of de kans daarop te minimaliseren. Denk aan overgewicht, diabetes en een hoge bloeddruk.

Neem bijvoorbeeld havermout. Dit product zit bomvol voedingsstoffen die je suikerspiegel reguleren en stabiel houden. Daardoor heb je gedurende de dag onder andere veel minder de neiging om suikers binnen te krijgen waardoor je die vreselijke dipjes kan voorkomen. Klinkt goed toch?!

Ontbijten met kwark? We delen onze favoriete receptjes voor een kwark-ontbijt

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.