Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Beauty 27 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Last van haaruitval? Dat kan komen door één van deze 10 oorzaken

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je tijdens het douchen een hele bos haar uit je hoofd trekt of dat na het borstelen de vloer vol met haren ligt. Haaruitval is allesbehalve abnormaal, maar erg fijn is het niet. Zeker wanneer het regelmatig gebeurt en je lokken maar uit blijven vallen. Dat jouw haren uitvallen kan komen door één van deze tien oorzaken.

Oorzaken haaruitval

Dat je haar zo af en toe uitvalt is zeker geen reden om je zorgen te maken, maar wanneer dit terug blijft komen met grote hoeveelheden haar, is het wel zo fijn om te weten waar dit vandaan komt. Zo’n 25% van alle vrouwen heeft namelijk last van (hevige) haaruitval. Dit kan veroorzaakt worden door een aantal dingen, onder andere stress, maar ook hoe je je haar vastmaakt kan een grote rol spelen. We hebben tien oorzaken waardoor je haar uit kan vallen verzameld.

1. Haaruitval door stress

Stress is een belangrijke factor die ervoor kan zorgen dat jouw haar snel en in grote hoeveelheden uitvalt. Door teveel stress raken haarzakjes ontstoken en stoppen haren met groeien. Dit noemen ze ook wel Telogen Effluvium. Wanneer je haarzakjes worden getroffen door Telogen Effluvium gaan ze voor ongeveer drie maanden in de ‘ruststand’. Wanneer deze voorbij is, gaan de haarzakjes als het ware vervellen, waardoor de gegroeide haren sneller uitvallen.

Door stress te verminderen zal je haaruitval hoogstwaarschijnlijk ook afnemen. Het goede nieuws is in ieder geval dat je haar niet volledig zal stoppen met groeien en dat het na een bepaalde tijd gewoon weer terug groeit als normaal. No worries.

2. Verandering van dieet of gewichtsafname

Wanneer je de laatste tijd wat bent afgevallen of veranderd bent van dieet, moet je lichaam hier (overduidelijk) aan wennen. Het krijgt niet meer dezelfde nutriënten binnen wat het daarvoor kreeg en dat kan leiden tot haaruitval. De belangrijkste nutriënt die je lichaam nodig heeft om haaruitval te voorkomen of te verminderen is proteïne.

3. Haarstijl

Draag je regelmatig een staart? Dan kan het best zijn dat dit haaruitval veroorzaakt. Dit is niet altijd het geval, maar het kan zeker voorkomen dat je je haar te strak vastmaakt. Dit zorgt ervoor dat de haren afbreken. Indien dit het geval is kan het helpen om wat beter te zorgen voor je haar door het minder vaak op te steken.

4. Koorts

Je zult het niet verwachten, maar haaruitval kan ook komen door koorts. Wanneer je koorts hebt en ziek bent, gaan je haarzakjes namelijk voor die tijd als het ware uit staan, wat kan zorgen voor haaruitval. Gelukkig komt het alleen maar voor tijdens de periode dat je ziek bent, en daarna niet meer.

5. Haaruitval door ijzertekort

Ook het binnenkrijgen van te weinig ijzer kan ervoor zorgen dat je haren sneller uit gaan vallen. Een ijzertekort kan ontstaan door bijvoorbeeld heftige menstruatie of het eten van geen of minder vlees. Je kunt de haaruitval verminderen door bepaald voedsel aan je dieet toe te voegen zoals rood vlees, spinazie of peulvruchten, maar er zijn ook supplementen.

6. Slechte haarverzorging

Net als je gezicht en lichaam is het verzorgen van je hoofdhuid en haar ook ontzettend belangrijk. Vaak wordt dit vergeten, terwijl dit één van de grootste oorzaken van haaruitval is. Door je haar en hoofdhuid goed te verzorgen stimuleer je haargroei. Dit kan je het beste doen door je hoofdhuid goed te verzorgen met een fijne olie en je lokken te wassen met een fijne clarifying shampoo.

7. Vitaminetekort

Naast ijzertekort kan ook een vitaminetekort ervoor zorgen dat jouw haar uitvalt. We hebben het dan vooral over de vitamines D en B12. Vitamine B12 is voornamelijk te vinden in vlees, wat betekent dat veganisten en vegetariërs deze vitamines over het algemeen vaak missen.

Vitamine D is een belangrijke vitamine, omdat te weinig vitamine D naast haaruitval ook kan zorgen voor een winterdepressie, spierpijn en vermoeidheid. De vitamine krijg je voornamelijk binnen doormiddel van zonlicht, dus het is belangrijk zo vaak mogelijk genoeg zonlicht te pakken. Je kunt ook vitamine D-pillen slikken.

8. Anticonceptiepil

Wanneer je verandert van pil of hier net mee begint, kan dit een negatief effect hebben op jouw haar. Anticonceptiepillen met oestrogeen zijn over het algemeen goed voor je haar, maar een pil met progesteron kan er al snel voor zorgen dat je last krijgt van haaruitval. Je kunt van tevoren met je dokter overleggen wat de beste keuze is.

9. Haaruitval door zwangerschap

Zwangerschap heeft meerdere voordelen, maar het betekent helaas ook verandering van hormonen. Het is niet bij iedereen het geval, maar wanneer je zwanger bent kan het door de hormoonveranderingen best voorkomen dat je haar dunner wordt. Ongeveer drie tot vier maanden na de bevalling zou dit moeten verdwijnen.

10. Schildklierproblemen

Schildklierproblemen, en dan vooral hypothyreoïdie, kunnen ervoor zorgen dat je haar uitvalt. En dat is niet het enige: het kan ook zorgen voor droog haar, broze nagels, gewichtstoename en vermoeidheid. Niet zo fijn dus. Wanneer je denkt last te hebben van schildklierproblemen, bezoek dan zo snel mogelijk een arts.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.