Redactie
Redactie Body & Mind 30 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Welke van deze verschillende katers herken jij?

Je kent het wel, je hebt een avondje iets te diep in het glaasje gekeken en de volgende ochtend word je gestraft met een kater. Maar de ene hangover is de andere niet. Het ligt eraan wat je drinkt, hoeveel je drinkt en hoeveel slaap je hebt gehad.

Hieronder zie je negen soorten katers waarvan je er vast een paar herkent.

Soorten katers

Katers komen in verschillende soorten en maten: soms ligt het aan de hoeveelheid drank, andere keren juist aan slaaptekort. Wij leggen hieronder uit welk type katers je kan onderscheiden.

1. De lamlendige kater

Oorzaak: vier tot zes biertjes of glazen wijn
Symptomen: een lichte misselijkheid, mentale en fysieke lamlendigheid

Deze vaak voorkomende kater komt meestal door de gevaarlijke: ”Ach, één drankje kan toch geen kwaad”. Dat ene drankje na werk, dat er altijd meer worden. Alles gaat een stukje trager en is een stukje vervelender, maar de schade is te overzien.

2. De zelfhaat-kater

Oorzaak: overmatig drankgebruik in een verkeerde omgeving.
Symptomen: paranoïde en zelfhaat.

Een familieverjaardag, een feestje op werk of een ongemakkelijke ontmoeting met een ex; het zijn van die situaties waar je boven jezelf uit moet steigen in je sociale gedrag. En waar je dus niet te veel moet drinken. Je kunt je de volgende dag namelijk niet meer herinneren wat je hebt gezegd of gedaan. Je voelt dat je iets verkeerd hebt gedaan maar weet niet meer wat. En dat knaagt aan je.

3. De wat-is-er-in-godsnaam-gebeurd-kater

Oorzaak: sterke drank, voornamelijk wodka
Symptomen: compleet geheugenverlies

Je kunt het zien als een voordeel. Want wat je niet meer weet, daar kun je je niet voor schamen. Maar voor hetzelfde geld heb je een geweldige avond gehad en kun je je alle diepe gesprekken met goede vrienden niet meer herinneren. Tja, je zult het nooit weten.

4. De ik-ga-nooit-meer-drinken-kater

Oorzaak: teveel van één drankje (voornamelijk speciaalbier)
Symptomen: hoofdpijn, overgeven en diarree

Als je wakker wordt met deze kater zijn je darmen, maag en/of hoofd de dupe van jouw overmatige drankgebruik. Je blijft dicht bij de wc dus het huis uit gaan is niet zo’n goed idee. Maar daar zal je baas, of ieder ander, geen medelijden mee hebben.

5. De sluipschutter

Oorzaak: te weinig slaap
Symptomen: vol goede moed beginnen om later tot een volledig dieptepunt te komen

Soms wordt je wakker en je voelt je simpelweg geweldig. Er is geen wolkje aan de lucht en die kater lijkt zelfs uit te blijven. Maar dan komt de man met de hamer en wanneer de alcohol vervolgens echt is uitgewerkt voel je je zo slap als een theezakje. Wat zou je toch graag weer in je bed kruipen en je roes uitslapen…

6. De onnodige kater

Oorzaak: een saaie avond leidde tot een overdaad een drank
Symptomen: depressie, pessimisme, jezelf in twijfel trekken

Je had je ingesteld op een topavond: het moest een avond worden om niet te vergeten. Helaas was de avond een enorme domper en het enige wat de avond nog enigszins op zou krikken was drank. Veel drank. De volgende ochtend voel je je alleen maar rot en ga je door een diep dal.

Waarom was deze avond zo’n ontzettende tegenvaller? Waarom heb ik zoveel geld verbrast aan deze rotavond? En waarom ga ik überhaupt nog op stap? Misschien ligt het wel aan mij? Waarom ben ik nog op deze aarde?! Je gaat jezelf in twijfel trekken en blijft de rest van de dag in deze negatieve spiraal zitten.

7. De agressieve kater

Oorzaak: te veel rode wijn of whiskey
Symptomen: irritatie, geen geduld en gewelddadige gedachtes

Je bent niet te genieten. En iedereen die op je pad komt zal dit ondervinden. Je huisgenoot, partner, de buschauffeur en de cassière bij de supermarkt. Waarom doen ze niet gewoon wat ze zouden moeten doen: bij jou uit de buurt blijven.

8. De onmogelijke kater

Oorzaak: tequila, Absint, Jagerbombs en alle andere shotjes
Symptomen: te veel om op te noemen

Dit is de beruchte kater der katers, alle andere katers vallen hierdoor in het niet. Deze gun je zelfs je ergste vijand niet. Je hebt minimaal drie katers uit bovenstaand rijtje tegelijkertijd en bent totaal niks waard. Het enige geval waarin het nog enigszins is te verantwoorden: je bent net genadeloos gedumpt, het is je vrijgezellenfeest of de wereld vergaat morgen.

9. De afwezige kater

Oorzaak: geen idee (en dat is het mysterie)
Symptomen: zelfvoldaanheid en trots op jezelf

Je weet niet hoe je het hebt gedaan, maar je hebt gewoon geen kater. Je voelt je kiplekker: geen misselijk gevoel, een raar gevoel in je buik en zelfs geen hoofdpijn. Dit is zo’n geval dat zelden voorkomt waarbij je trots bent op je drinkvaardigheid en er is geen vuiltje aan de lucht. De volgende keer kun je lekker weer zoveel alcohol nuttigen, maar helaas kom je dan bedrogen uit: de goden zijn je zo maximaal één tot twee keer per jaar gezind.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.