Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Lichaam 30 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Onschuldig vapen? Dokter op TikTok legt uit hoe verslavend vapes daadwerkelijk zijn

Dat de wegwerp vapes populair zijn, dat is niet te ontkennen. De kleurrijke staafjes zien er gezellig uit, maar zijn dat allesbehalve. Deze zomer waren ze op festivals al veel te spotten, maar de vape-trend is nog niet voorbij. We hoorden het al eerder, maar ook op TikTok wordt nu aangegeven dat vapen verslavender is dan je denkt.

Iedereen en z’n moeder is aan het vapen geslagen. Wanneer je op een feestje staat komt de watermeloen fizz, peach ice en blueberry lucht je tegemoet. Maar hoe schadelijk is dit voor je longen en gezondheid? Vapen wordt gezien als het ‘roken light’, maar is het wel zo onschuldig?

Onschuldig vapen? Dit is hoe verslavend vapes daadwerkelijk zijn

Net als bij het roken van sigaretten, komt ook vapen met risico’s. Dokter Onkar Mudhar legt op TikTok uit hoe schadelijk én verslavend vapen is. Dat het ongezond is, dat weten we stiekem wel. Alleen Onkar legt het even haarfijn uit. Het opmaken van één vape staat namelijk gelijk aan het oproken van zo’n 48 tot 50 sigaretten. In vapes zit een hoeveelheid nicotine zout die gelijkstaat aan 20 milligram nicotine, weet dokter Onkar te vertellen.

“Not only is nicotine in these devices super addictive, it also puts you at risk of developing gum disease, dry mouth, tooth decay and early tooth loss. Furthermore, they can also cause bad breath. So try and avoid these at all costs” vertelt de dokter op TikTok.

@dronkarmudhar

Don’t do it! #doctor #dentist #viral #vape #fyp #foryou #elfbar #geekbar #shisha

♬ Wifey Riddim – AJ Tracey

Schadelijke ingrediënten in de vapes

Er zitten behoorlijk wat ingrediënten in de vape die je het liefst zo ver mogelijk bij je longen (en de rest van je lichaam) vandaan houdt. De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Wanneer je dit rookt kan dit leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.

Jep, we wisten het eigenlijk al, maar vapen is dus absoluut geen ‘roken light’.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.