Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 15 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoeveel bloed verlies je tijdens je menstruatie?

Is opoe weer op bezoek, hangt de rode vlag uit of is het weer ‘die tijd van de maand’? Hoe je jouw ongesteldheid ook noemt, we moeten er elke maand maar mee dealen. Op de NSMBL-redactie vroegen we ons af hoeveel bloed je nou per menstruatie verliest – hieronder lees je het antwoord.

Allereerst even een kleine disclaimer: elk lichaam is anders. Ook elke menstruatie is anders. Dat de een meer bloedverlies heeft dan de ander, is dan ook helemaal normaal en niets om je zorgen over te maken.

Hoeveel bloed verlies je tijdens je menstruatie?

Gemiddeld verliezen we zo’n vier eetlepels aan bloed per menstruatie. Dit is dus verdeeld over de dagen dat je ongesteld bent. Over het algemeen zijn de eerste twee dagen van je ongesteldheid het heftigst, en dan verlies je dus ook het meeste bloed.

Bij een gemiddelde menstruatie is het belangrijk dat je om de 4 tot 5 uur jouw tampon of maandverband vervangt. Tijdens die eerste, wat heftigere dagen wordt het ook vaak aangeraden om vaker te wisselen. Zo voorkom je dat je doorlekt, maar het voelt natuurlijk ook gewoon frisser.

Voor eens en altijd: 6x vreemde fabels over je menstruatie die totaal niet waar zijn

Waarom verschilt onze menstruatie zo?

Naast dat de menstruatie erg van vrouw tot vrouw kan verschillen, is het ook nog eens zo dat je de ene maand verschrikkelijk last van krampen kunt hebben, terwijl je de volgende maand nergens last van hebt. Toch vreemd? Niet helemaal – factoren als stress, voeding, inspanning en slaap hebben veel effect op jouw menstruatie. Zo kan het dus ook zijn dat je de ene maand wat meer bloed verliest dan de andere maand.

Verlies jij altijd veel bloed tijdens je menstruatie? Houd dan je ijzerlevels goed in de gaten om een tekort aan ijzer in je lichaam te voorkomen. In het onderstaande artikel lees je daar meer over:

3 manieren om een ijzertekort te herkennen én tegen te gaan

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.