Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 12 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

5 symptomen die aangeven dat je hormonen uit balans zijn

Je zit niet lekker in je vel, hebt last van hoofdpijn en een joekel van een pukkel op je kin… toeval, of is er meer aan de hand? We zetten 5 symptomen die aangeven dat je hormonen uit balans zijn op een rij.

Ons lichaam zit vol met hormonen – dat merken we bijvoorbeeld rondom onze menstruatie of wanneer we zwanger zijn. Toch kunnen jouw hormonen ook op andere momenten uit balans raken, bijvoorbeeld tijdens een periode met veel stress.

Onderstaande symptomen kunnen een teken van een hormonale disbalans zijn.

5 tekenen dat je hormoonhuishouding uit balans is

1. Hoofdpijn

Gevoelig voor hoofdpijn? Dan is de hoofdpijn bij een hormonale disbalans vaak ook aanwezig. Dat zien we in de praktijk vaak in de periode rondom onze menstruatiecyclus. Dat komt door de activiteit van het hormoon oestrogeen in je lichaam.

2. Eetbuien

Heb jij jezelf soms even niet onder controle, en eet je dan het liefst alles wat je tegenkomt? Ook dat kan duiden op een hormonale disbalans. Een eetbui kan voortkomen uit te veel cortisol of insuline in je lichaam. Dit gebeurt vaak als je met een lange periode van stress te maken hebt, of wanneer je een langere tijd slecht slaapt.

Word je vaak met stress wakker? Deze TikTok-tips helpen je rustig te worden

3. Opgefokt en uitgeput (ja, tegelijkertijd)

Ben je moe en uitgeput, maar tegelijktijdig ook vaak opgefokt? Het zijn twee gevoelens die niet goed samengaan, maar wel voor kunnen komen als je hormonen niet in balans zijn. Ook dit is te wijden aan een te hoge hoeveelheid cortisol, en dus stress, in je lichaam.

4. Puistjes

Heb je normaal niet zo veel last van puistjes, maar nu ineens een aantal big ones op je kin? Op &C lezen we dat dat ook te maken heeft met een toename van het hormoon progesteron en een afname van oestrogeen. Op dat moment produceert jouw huid namelijk meer olie, raken poriën eerder verstopt. En tja, dat veroorzaakt natuurlijk weer acne.

5. Laag libido

De laatste tijd minder zin om all out te gaan in de slaapkamer? Dan wordt vaak veroorzaakt door een lager niveau van testosteron, progesteron en oestrogeen. Al hoeft het niet perse aan je hormonen te liggen – factoren als stress, genoeg slapen en een negatief lichaamsbeeld kunnen ook een grote rol spelen. Lees hier meer over oorzaken die effect kunnen hebben op je libido.

5 dingen waarvan je niet wist dat ze een negatief effect op je libido hebben

Denk je dat jouw hormoonhuishouding inderdaad uit balans is? Neem dan vooral contact op met je huisarts. Samen kunnen jullie bekijken of er een behandeling nodig is om alles weer onder controle te krijgen. Begin niet uit jezelf met het slikken van supplementen zonder een arts te raadplegen.

&C

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.