Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 8 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

5 dingen waarvan je niet wist dat ze een negatief effect op je libido hebben

Voelt het hebben van seks met je partner de laatste tijd meer als een taak op je to do-list dan als iets spontaans waar je zin in hebt? We feel you. Naast dat de huidige pandemie niet persé iets goeds hoeft te betekenen voor je seks drive, zijn er ook nog andere factoren waar je wel zelfs iets aan kunt doen om je libido te verhogen.

Je libido heeft namelijk zeker niet altijd iets te maken met je partner. Je kan nog zo veel van je partner houden, maar als de onderstaande factoren niet goed zitten, dan kan het voorkomen dat die seks drive ver te zoeken is. En dat is allemaal heel normaal – niets om je zorgen over te maken dus.

1. Je eet te weinig (of te ongezond)

Door te eten krijgt jouw lichaam energie. Eet je te weinig? Dan heeft jouw lichaam dus te weinig bronnen om energie uit te putten, waardoor je eerder moe wordt. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat je om acht uur ‘s avonds voor pampus op de bank ligt – het kan best dat je de hele avond niet moe bent, maar dat je libido door het weinige eten wel minder wordt.

Te veel ongezonde dingen eten en suikers kunnen hier ook voor zorgen. Wanneer je misselijk bent en jouw lichaam veel moeite moet doen om het eten te verwerken, dan is seks wel het laatste waar je aan denkt. Zorg er dus altijd voor dat je de ongezondere dingen afwisselt met groente en fruit.

2. Te weinig slaap

Net als voldoende eten is voldoende slapen ook ontzettend belangrijk. Je herkent het vast wel dat je na een nacht met weinig slaap minder zin hebt in seks – of in welke lichamelijke inspanning dan ook. Als je meerdere nachten op rij slecht slaapt, kan je wel uitrekenen wat dat doet met je seks drive.

Hoe veel je moet slapen is voor iedereen verschillend, maar tussen de 7 en 9 uur is een mooi gemiddelde. Kom jij daar vaker niet dan wel aan? Dan is het tijd om jouw slaappatroon eens goed onder de loep te nemen. Je libido zal je dankbaar zijn.

Deze overheerlijke snack zorgt ervoor dat je ’s avonds sneller in slaap valt

3. Alcohol

Drink je de laatste tijd vaker een wijntje bij het eten – en vooruit, daarna nog een? Vaak is het zo dat je met een glas alcohol net iets losser bent, maar het kan ook het tegenovergestelde effect hebben. Alcohol kan jouw emoties vlak maken, waardoor niet alleen je gevoelen maar ook je libido flink naar beneden keldert.

Daarnaast is aangeschoten seks ook zeker niet altijd de beste seks. Het wordt al snel ongemakkelijk, onhandig en lang niet zo fijn als wanneer jullie er beiden nuchter zijn.

4. Jij en je partner zitten niet op hetzelfde level

Natuurlijk heb je een goede connectie met je partner – jullie hebben immers een relatie en alles verloopt goed. Maar dat betekent niet automatisch dat jullie ook beide de hele tijd op hetzelfde level zitten.

Die connectie kan op meerdere vlakken even stroef verlopen. Jij bent klaar voor een volgende stap in de relatie, maar je partner niet. Of jullie hadden onlangs een ruzie die nog niet helemaal uitgesproken is. Zo’n kink in de kabel betekent niet dat de relatie niet goed zit, maar het kan wel effect hebben op seksueel vlak. Merk jij dat dit in jouw hoofd een issue is? Praat er dan samen over.

5. Werk

Heb je een stressvolle tijd op werk met promoties, deadlines of vervelende collega’s? Het is ontzettend lastig om die knop in je hoofd om te zetten zodra je thuis komt. Stress op het werk betekent vaak ook een lager libido, omdat seks nou eenmaal niet meer op de eerste plaats wordt gezet. Weet dat dit ook weer over gaat zodra jouw werk minder stressvol wordt.

Herkenbaar? 4 ongezonde gewoontes die je hebt sinds de quarantaine

The Every Girl

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.