Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Huidverzorging 27 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Wil jij je huid scrubben? Dit wil je weten over chemisch exfoliëren

Je huid scrubben: het is een omstreden methode in de skincare. Want is het nou wel of juist niet goed voor je huid? Wij leggen je uit welke manieren van exfoliëren er zijn en welke je het beste toepast op je huid voor een zijdezacht resultaat.

Want je wil van je dode huidcellen af, maar je wil je huid natuurlijk niet kapotmaken.

Waarom zou je je huid exfoliëren?

Iedere dag gaat de celopbouw en -afbouw van je huid door. Als de dode huidcellen op en in je huid blijven liggen, dan kan zit zorgen voor onzuiverheden en verstopte poriën. Je huid ontdoet zichzelf als van dode huidcellen, maar door dingen als zonneschade, je huidtype of genen wordt dit proces soms verstoord. Het resultaat? Een onzuiver, doffe, schilferige of oneffen huid.

Door je huid te scrubben of exfoliëren zorg je ervoor dat je je jouw huid ontdoet van deze dode huidcellen en dat het proces weer op gang komt.

Het verschil tussen een scrub en chemisch exfoliant

Er zijn twee manieren op je huid te exfoliëren, namelijk met een scrub en met een chemisch exfoliant. Een scrub bevat fysieke scrubdeeltjes die door de wrijving de dode huidcellen verwijderen. Voor je lichaam is een scrub fijn, maar bij het exfoliëren van je gezicht wil je voorzichtig zijn. Je wil je huid natuurlijk niet stukmaken of levende huidcellen weg scrubben.

Een chemisch exfoliant zorgt er doormiddel van zuren voor dat de dode huidcellen verdwijnen van je gezicht. Deze zuren worden ook wel fruitzuren, AHA’s of BHA’s genoemd.

Welke soorten chemische exfolianten zijn er?

Salicylzuur is een veelgebruikt BHA, zit zuivert de poriën diep en is daardoor perfect voor de vettere huid. Heb je een wat gevoeligere huid? Dan is het gebruik van een AHA aan te raden. Een AHA zorgt voor een oppervlakkifge reiniging en verwijdert alle dode huidcellen van je huid, zonder de huidlagen daaronder aan te tasten. Een populair AHA is glycolzuur.

Zowel glycolzuur als salicylzuur vind je in verschillende skincare producten, van cleansers tot serums. Let erop dat je niet een te hoog percentage neemt en dat je na het exfoliëren een goede laag SPF aanbrengt, omdat je huid gevoeliger kan zijn voor verbranding.

Onze favoriete producten

Onze voorkeur gaat uit naar een chemisch exfoliant. Het woord ‘chemisch’ klinkt niet zo huidvriendelijk, maar het is een stuk milder voor je huid dan het gebruik van fysieke scrubdeeltjes. We hebben een aantal favorieten op een rijtje gezet, maar kijk wel altijd goed naar welk product past bij jouw huid. Kom je er niet uit? Laat je dan adviseren door een huidspecialist.

1. Sunday Riley U.F.O Ultra Clarifying Treatment Face Oil – €40

Deze olie is perfect voor de momenten dat je meer last hebt van onzuiverheden dan normaal. Het salicylzuur in dit product zuivert, terwijl de olie je voorziet van de nodige hydratatie.

Skins Cosmetics

2. Paula’s Choice Skin Perfecting 25% AHA + 2% BHA Exfoliant Peeling – €37,40

Als je wil gaan voor een glow, dan is dit een fijne peeling. Gebruik ‘m eens in de week voor een frisse en stralende huid.

Paula's Choice

3. CeraVe SA Smoothing Cleanser – €10,95

De producten van CeraVe blijven top. Deze cleanser met salicylzuur is geschikt voor de gevoelige huid en zuivert op milde wijze voor een zijdezacht resultaat.

Look Fantastic

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.