Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Mentale Gezondheid 28 feb 2023
Leestijd: 7 minuten

In gesprek met mindful miljonair Steffy Roos du Maine: ”Ik ben heel nuchter in mijn spiritualiteit”

Zaken doen en spiritualiteit lijken voor velen een onmogelijke combinatie. Toch bewijst de 36-jarige Steffy Roos du Maine dat het kan. In haar nieuwe boek Ongelimiteerd Leven legt ze uit hoe je vaarwel zegt tegen ‘geleefd worden’ – en wij gingen met haar in gesprek.

In februari staat NSMBL in het teken van mentale gezondheid. En als iemand kan vertellen over het boosten van je mentale gezondheid door spiritualiteit, dan is het Steffy. Daarom sluiten wij deze belangrijke maand af met nieuwe inzichten uit dit inspirerende interview.

Mindfull & Miljonair: Steffy Roos du Maine bewijst dat het kan

Steffy is eigenaar van meerdere bedrijven, waar zij actief bij betrokken is. Ze draait ieder jaar een omzet van 6 miljoen euro met 65 medewerkers en 70 freelancers verspreid over 5 kantoren in Amsterdam, Groningen, Deventer, Rotterdam en Den Haag. Waar ze zich eerder liet opslokken in lange werkweken, gaat ze nu zorgvuldiger om met haar energie. Mindfulness speelt een grote rol in de manier waarop Steffy zaken doet. Daarmee bewijst ze dat business en spiritualiteit prima samengaan.

Op 14 februari lanceerde Steffy haar nieuwe boek Ongelimiteerd Leven. Hierin legt de Steffy de methode uit die jou gaat helpen om je droomleven te leiden. Deze formule is een mix van spirituele tools zoals dankbaarheid, manifesteren en affirmaties, en inzichten uit de gedragswetenschap en de veranderpsychologie.

In gesprek met Steffy Roos du Maine

Wij spreken Steffy Roos du Maine over lange werkweken, Burning Man, spiritualiteit én haar nieuwe boek.

Als jij in het kort moet vertellen wat je doet, wat zou je dan zeggen?

”Ik ben ondernemer, schrijver, spreker en podcasthost. Ik heb ook een juridisch kantoor, maar dat heb ik vorig jaar voor het grootste gedeelte heb verkocht. Dat werd namelijk best groot en had meer dan 60 medewerkers. En voor mij voelde het als de tijd om het te delen, dus ik heb nu nog 20% zelf. Ik ben daar dus nog wel bij betrokken, maar voor de rest van de tijd focus ik me op het schrijven.”

Ja, want je derde boek komt er bijna aan?

”Mijn derde boek komt bijna uit, Ongelimiteerd Leven. Ik heb de afgelopen jaren veel gelezen en getest op het gebied van zelfontwikkeling, echt mezelf als een proefkonijn gezien. En eigenlijk kwam ik erachter dat ik iets heel simpels doe, maar wat mij wel steeds helpt om terug te komen bij mezelf. Ik merkte dat ik mezelf ook erg kan verliezen in dingen, ideeën, meningen, trends en noem maar op. Zo doe je allemaal weleens dingen die eigenlijk helemaal niet bij jou of bij je pad passen. En deze formule houdt mij op mijn pad.”

”Ik merkte dat ik mezelf ook erg kan verliezen in dingen, ideeën, meningen, trends en noem maar op.”

Voor velen liggen spiritualiteit en zaken doen ver uit elkaar, maar jij lijkt ze perfect te combineren. Hoe doe je dat?

“Ik combineer ze juíst. Mijn missie is om alle hokjes in het leven te laten zien dat je alles kan combineren, en niet in één hokje hoeft te passen. Je kunt zoveel mogelijk labels combineren. Zo ben je echt jezelf en daardoor ook meteen veel mooier.

Mijn hokje was eerst heel zakelijk. Ik was altijd aan het werk en had mijn werk ook echt nodig. Ik dacht ‘Ik moet hard werken, anders kan ik niet succesvol zijn’. Maar toen kwam ik na Burning Man op het spirituele pad en daarna heb ik mezelf helemaal in het spirituele-hokje geduwd. Maar opgegeven moment besefte ik me dat ik het allebei ben.

Op mijn werk ik daarom mijn spirituele kant laten zien, maar ook in de spirituele wereld over business durven praten.  Juist door de harde wereld van het zakelijke wat spiritueler te zijn, merkte ik dat mensen me begonnen te vragen ‘hoe ik dat toch deed’. Dat waren vooral de mannen trouwens, dat was grappig. Ze waren benieuwd hoe ik zo relaxt kon zijn en tegelijkertijd mijn business zo hard liet groeien.  Zo kwam mijn tweede boek Mindfull & Miljonair op mijn pad.”

Wanneer is voor jou de verandering naar meer spiritualiteit begonnen?

”Dat was echt op Burning Man, zo’n 5 á 6 jaar geleden. Dat is nu een best bekend festival, maar toen kende ik niemand die geweest was. Ik had geen idee wat ik moest verwachten, maar dat is goed geweest. Als ik dat namelijk wel had geweten, was ik waarschijnlijk niet gegaan. Dat festival was voor mij echt een eye opener.

Ik liep in die tijd echt tegen mezelf op. In het weekend ging ik altijd heel hard feesten om even te ontspannen, maar doordeweeks werkte ik mezelf echt kapot. Toen kwam ik daar en dat was totaal anders. Tien dagen lang in de woestijn, zonder te douchen. Ik vond het de eerste dag echt vreselijk. Je kunt daar namelijk niets kopen en dat was ik totaal niet gewend. Je bent daar afhankelijk van de mensen om je heen. Er ging bij mij van alles kapot op de eerste dag en toen kon ik niets kopen. Ik vond dat zó vervelend, want ik wilde voor mezelf zorgen, maar dat kon daar dus niet. Toen merkte ik dat ik daar heel heftig op reageerde.

De eerste dag heb ik best gehuild, maar ik kon daar natuurlijk niet weg. Dus ik moest van mezelf een keuze maken: of dit worden tien hele kutte dagen, of je gaat er nu de beste tien dagen ooit van maken. Dus ik koos voor het laatste en het werden ook echt de beste dagen ook. Daardoor zag ik in hoe belangrijk het is hoe je zelf in situaties staat. Daar ben ik ook allemaal spirituele activiteiten gaan doen en daardoor ging dat vuurtje echt aan.”

Wat betekent spiritualiteit voor jou?

”Ik ben heel nuchter in mijn spiritualiteit. Voor mij is het écht de verbinding met mezelf en de wereld om mij heen. Ik ga heel bewust om met de dingen die ik denk en voel, zonder geleefd te worden.”

”Zelf vind ik mediteren onwijs fijn. Maar dat is best moeilijk, als je het niet gewend bent.”

Wat zijn jouw beste adviezen voor mensen die zich geleefd voelen?

”Zelf vind ik mediteren onwijs fijn. Maar dat is best moeilijk, als je het niet gewend bent. Het is dan best heftig om erachter te komen hoeveel je denkt. Als jij jezelf oplegt om iedere dag te mediteren, maar dat niet haalt, dan voelt dat als falen. Wat juist averechts werkt voor je mentale gezondheid.

In mijn nieuwe boek heb ik het over ‘magische mini-gewoontes’, die het leven een stuk meer haalbaar maken. Daarmee bedoel ik: zoek naar tools die je altijd wel kan doen. Bijvoorbeeld even drie bewuste ademhalingen, waardoor je weer even tot rust komt. Dan heb je jouw bewuste momentje gepakt. Zulke kleine gewoontes helpen enorm.”

Jouw nieuwe boek gaat vooral over het verbeteren van je mindset. Heb jij tips om van een negatieve mindset in een positieve mindset te komen?

”Ons ego zit ons zo vaak in de weg. Die zegt vaak tegen ons ‘Nee, dat kan jij niet’ of ‘Nee. zo ben jij niet’. Telkens als je iets wil veranderen, trekt je ego je weer terug. Jouw ego wil namelijk gewoon in die vertrouwde, veilige omgeving blijven. Maar door een affirmatie te maken, laat jij elke dag weer aan jezelf zien dat jij die veranderde persoon al bent.

Eigenlijk is veranderen helemaal niet zo moeilijk als we denken. Het is omdat je ego op rem trapt, dat je naar die stemmetjes gaat luisteren. Juist door die kleine affirmaties terug te laten komen gedurende de dag, laat ik aan mezelf zien dat ik al de vrouw ben die ik wil zijn.”

 

Ongelimiteerd Leven van Steffy Roos du Maine is sinds 14 februari te koop. 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.