Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Lifestyle 30 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Je hersenen ‘primen’: zo doe je dat

Zoals wel vaker het geval is, ontpopt er momenteel een nieuwe trend op social media: priming. En nee, dan gaat het dit keer niet over de priming onder je make-up, nagels of je muur, maar over hoe je jezelf mentaal kunt primen. Wij leggen uit wat het is en hoe je er op een positieve manier gebruik van maakt.

Dit houdt priming in

Heb je ooit gemerkt dat je automatisch reageert op iets, zonder echt te weten waarom? Nou, grote kans dat priming hierin een rol speelt. Priming is een psychologisch fenomeen waarbij je brein wordt beïnvloed door wat je ziet, hoort of voelt. Het legt verbindingen tussen de prikkels die we oppikken uit onze omgeving en de bijbehorende reacties, alsof er onzichtbare verbindingen lopen die je gedachten sturen.

Priming is dus eigenlijk als grondverf voor je hersenen. Het zorgt ervoor dat eerdere ervaringen invloed hebben op je denkwijze.  Helaas wordt priming niet altijd op de juiste manier gebruikt door de media, communicatie en zelfs door onszelf.

Hoe priming de start van je dag kan beïnvloeden

Stel je voor dat jij je dag begint met het lezen van het nieuws. Vaak gaat het nieuws over negatieve onderwerpen en ellende in de wereld. Door je dag hiermee te starten, kan het je stemming en gedachten negatief beïnvloeden.

En dat is nog niet alles. Bedenk je eens dat je je hele leven lang al geprimed wordt. Door je ouders, leraren, klasgenoten, vrienden, maar ook door de media, reclames en sociale media. Het is daarom belangrijk om gewoonten en gedachten te doorbreken en echt eens na te denken over de reden dat je bepaalde gedachten of meningen hebt.

Zo gebruik je de techniek in je voordeel

Toch hoeft priming zeker niet alleen maar als iets negatiefs gezien te worden. Je kunt het ook juíst in je voordeel laten werken. Op deze vier manieren kun je je eigen brein primen:

  1. Positieve input: Vul jezelf met positieve informatie en ervaringen. Lees inspirerende boeken, kijk naar motiverende films, luister naar opbeurende muziek. Op die manier creëer je een positieve priming die je stemming en denkwijze beïnvloedt.
  2. Visualisatie: Stel jezelf voor dat je succesvol bent, je doelen bereikt en gelukkig bent. Door dit regelmatig te visualiseren, programmeer je je brein om deze positieve resultaten na te streven.
  3. Affirmaties: Herhaal positieve affirmaties tegen jezelf, zoals “Ik ben capabel en vol zelfvertrouwen”. Deze herhaling versterkt positieve overtuigingen en stimuleert positieve acties.
  4. Omgeving: Creëer een omgeving die je ondersteunt bij het bereiken van je doelen. Richt je omgeving in op een manier die je herinnert aan je intenties en motivatie. Omring jezelf met mensen en dingen die je energie geven en je stimuleren om het beste uit jezelf te halen.

Onthoud dat primen niet alleen extern plaatsvindt, maar dat je ook zelf invloed hebt op de prikkels waaraan je je blootstelt. Kies bewust voor positieve stimuli en neem de regie over je eigen gedachten en reacties.

Waarom iedereen massaal stopt met het drinken van koffie

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.