Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 30 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat te doen als je merkt dat je partner steeds meer drugs gebruikt?

We leven in een tijd dat drugs niet meer uit den boze is. Zeker nu het festivalseizoen is aangebroken, lijkt het de normaalste zaak van de wereld te zijn. Ook maken we, met Instagram-accounts als @tshirtmetgoudenketting, grappen over het vele cokegebruik. Maar de werkelijkheid is dat er gewoon onwijs veel wordt gesnoven. Wat als je merkt dat jouw partner steeds meer drugs gebruikt?

Waar onze opa’s en oma’s altijd bang waren voor drugs en dachten dat alleen zwaarverslaafden dat gebruiken, leven wij in de 21e eeuw met een hele andere mentaliteit. Een mentaliteit waarin drugsgebruik bijna is genormaliseerd. Er zijn daarom ook zorgen over het toenemende drugsgebruik.

In 2021 deed het Trimbos-instituut voor het eerst onderzoek naar drugsgebruik onder studenten. Daaruit bleek dat 12,5 procent weleens cocaïne had gebruikt. Ook zijn er zorgen om het toenemende XTC-gebruik, wat bij veel jongeren wordt gestimuleerd door de hoge prijzen op festivals.

Wat te doen als je merkt dat je partner steeds meer drugs gebruikt?

Zeker als jij je begeeft in een vriendengroep waar recreatief drugs wordt gebruikt, is het lastig om te zien bij wie het gebruik toeneemt. Iemand die je waarschijnlijk veel ziet is je partner. Wat als je nou bij hem of haar merkt dat het drugsgebruik steeds meer wordt?

Een lastige situatie, die veel vragen en zorgen met zich meebrengt. Instanties als DrugsInfoteam, Trubendorffer en de Druglijn geven de volgende adviezen.

Ga voorzichtig het gesprek aan

Praten is het allerbelangrijkst op dit moment. Ga op een rustig moment, wanneer je partner niet onder invloed is het gesprek aan. Geef aan wat jij de laatste tijd opmerkt, welke gedragsveranderingen jij ziet en dat jij je zorgen maakt.

De kans dat iemand  direct open wil zijn over zijn gebruik is niet zo groot, daar komt vaak een stuk schaamte bij kijken. Daar kun je niet veel aan veranderen. Je kunt wel bij jezelf nagaan hoe je de drempel kan verlagen om eerlijk te zijn. Als iemand op het punt staat om het probleem te erkennen is het goed voor die persoon te weten dat er mensen zijn die willen helpen. Als jij daartoe bereid bent, kun je dat zeggen.

Wantrouwen is niet gek, dus twijfel niet aan jezelf

Vooral als jouw partner ontkent, kan het zijn dat de twijfels toeslaan. Je wilt immers niet overreageren of het vertrouwen van je partner beschadigen. Geloof ons, deze gedachten zijn ontzettend normaal. Maar juist nu is het belangrijk om in je eigen kracht te staan en niet aan jezelf te gaan twijfelen.

Als partner heb je het recht om bezorgd te zijn om iemand waar je veel om geeft. Je hoeft ook niet te bewijzen dat hij of zij een probleem heeft.

Win advies in

Maak jij je ernstige zorgen en weet je niet wat je met de situatie aan moet? Dan is het altijd een goed idee om advies in te winnen bij een gespecialiseerde partij.

Zo kun je bijvoorbeeld met je huisarts praten over dit probleem. Maar ook instanties als Jellinek kunnen je bijstaan in dit proces, je kunt hier een vraag stellen. Liever bellen? Trubendorffer is er ook voor bezorgde partners, je kunt hen bellen (0800 999 999 8)  of chatten. Je kunt ook bellen met de Roken, Alcohol en Drugs Infolijn (0900-1995).

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.