Britta van Aggele
Britta van Aggele Entertainment 20 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Dit is waarom we Joe Goldberg in You zo gemakkelijk romantiseren

We kennen hem allemaal: Joe Goldberg uit de Netflix-serie You. We weten dat hij vreselijke dingen doet, maar er is toch iets waardoor we tot hem aangetrokken worden. Dit terwijl we weten dat hij een stalker en een moordenaar is. Wij vertellen je precies hoe het komt dat we problematische personages als Joe Goldberg zo gemakkelijk romantiseren.

Het heeft met veel verschillende factoren te maken.

Joe Goldberg in You

Joe Goldberg lijkt op het eerste gezicht helemaal ons type. Hij is creatief, grappig, charmant, attent en laten we eerlijk zijn: hij reageert wel op al die berichtjes die je stuurt. Maar al snel komen we erachter dat Joe niet de geweldige man is die we aan de buitenkant zien. Vooral intern gaat er veel mis bij Joe, waardoor hij een stalker en een seriemoordenaar wordt.

Toch blijft Joe voor veel vrouwen op de wereld een aantrekkelijke man. Je hoeft maar even op social media te kijken en je ziet al een Instagram-post of een Tweet waarin kijkers vertellen hoe ‘sexy’ Joe Goldberg is en dat ze willen dat hij hun ontvoert, terwijl we weten dat hij een twijfelachtig persoon is. Waarom gebeurt dit?

Symbool van lust

Het is niet de eerste keer dat een twijfelachtig personage een symbool van lust wordt. Kijk bijvoorbeeld naar Zac Efron die Ted Bundy speelt in Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile. Mensen waren eerst verontwaardigd dat de regisseur zo’n knappe man voor de rol had geselecteerd, maar Ted Bundy was ook een knappe man en een echte charmeur. Deze charme en zijn knappe uiterlijk zijn precies de redenen dat vrouwen hem zo geweldig vinden.

Ted bundy Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile
Netflix

Keer op keer worden moordenaars – of ze nou echt zijn of niet – geseksualiseerd op een manier waardoor kijkers al snel hun gruwelijke misdaden vergeten. Hierdoor krijgen we in plaats van walging juist verlangens voor een fout personage. Dit ligt gedeeltelijk aan de casting directors die ervoor kiezen om de rollen aan charismatische en aantrekkelijke acteurs te geven, waardoor kijkers zich in conflict voelen.

Penn Badgley als Joe Goldberg

Dit gebeurde ook bij Penn Badgley toen hij werd geselecteerd voor de rol van Joe Goldberg. Dat hij werd gekozen voor de rol kwam deels doordat hij de exacte kwaliteiten van een onweerstaanbaar vriendje heeft. “Penn has no red flags,” vertelt You’s mede-bedenker Sera Gamble aan Cosmopolitan UK. “He is actually the person that Joe is on the outside – bookish and thoughtful. If an actor walked into the casting room and creeped us out, they would have been completely wrong for this character.”

Fans hebben een wilde theorie over wie Joe’s broer is in You

Uiteindelijk wordt de ‘aardige jongen’ vaker als eng gezien dan de ‘bad boy’. In een interview met Real Crime vertelt Elizabeth Yardley dat moordenaars uit het echte leven vaak als boeiend worden afgeschilderd. “Serial killers get others on side and take charge of a situation with a mix of compliments and common sense,” vertelt ze. “They tend to have a very good grasp of other people’s emotions and are quick to pick up on any vulnerability or weakness in order to convince them into doing things they normally wouldn’t.”

Achtervolgen

Nu begrijpen we waarom we problematische personages aantrekkelijk kunnen vinden. Wat we ons nog wel afvragen is waarom we zo’n fout personage ook graag als vriendje zouden willen? Dit komt doordat we vaak precies dezelfde situatie in romantische films zien, waardoor we het romantiseren. Misschien ken je wel de uitdrukking ‘de sensatie van de achtervolging’. Een vrouwelijke hoofdrolspeelster die wordt opgejaagd door haar grote liefde zien we vaak als charmant, niet als griezelig.

You Joe Goldberg Penn Penn Badgley
Netlfix

Wat regisseurs ook doen is het toevoegen van popmuziek. Muziek heeft een groot effect op ons. Kijk maar eens een horrorfilm zonder geluid: de film is gelijk niet meer zo eng. Dit werkt precies hetzelfde bij foute personages. Als we kijken naar bekende films, zien we vaak hetzelfde kat-en-muis spel als in You. Juist dit kat-en-muis spel zorgt ervoor dat stalken in een romantisch gebaar verandert. Dit komt doordat mensen denken dat de vrouw in kwestie gewoon ‘hard tot get’ speelt, waardoor de man extra moeite doet om haar voor zich te winnen.

Veranderen

Psycholoog Lee Frost-Fachini vertelt aan Cosmopolitan UK dat kijkers vallen voor verontrustende personages omdat ze denken dat zij degene zijn die hen kan veranderen. Vaak zijn kijkers zich bewust van de weerzinwekkende misdaden van de moordenaar, maar toch hopen ze dat zij de uitzondering op de regel zijn.

Twitteraars gaan los over derde seizoen van You

Hoewel we hartstikke goed weten dat Joe een slecht mens is, doet hij toch wat met ons. Zijn empathische relaties met personages als Paco, Ellie en Theo, gecombineerd met zijn knappe uiterlijk en onze relatie met ‘stalken’ zorgt er dus voor dat we hem romantiseren.

You Joe Goldberg Penn Penn Badgley
Netflix

Heb jij wel eens romantische gevoelens gehad voor een slecht personage?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.