Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Money 13 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Karlijn over geld: ‘De grootste belediging? Dat iemand je gierig vindt’

Geld blijft een lastig onderwerp. Dat Nederlanders gierig zijn vindt ik een stom cliché, want er zijn er genoeg die er alles aan doen om niet krenterig uit verf te komen. Maar dat geld een omstreden onderwerp is, dat is zeker.

Ik ben er zo een. Zo’n Nederlander die er alles aan doet om maar niet ‘zeikerig’ met geld te zijn. Gierig is in mijn ogen het grootste scheldwoord en als mensen zo over mij zouden denken, dan zou ik daar wakker van liggen. Om dit te voorkomen trek ik dus snel mijn pas, laat ik kleine bedragen die ik voorschiet altijd zitten en leef ik alsof het allemaal niet op kan. Maar dat kan het dus wel.

Mijn financiële mindset gaat van ‘memento mori’ naar ‘carpe diem’ in enkele seconden

Gelukkig heb ik genoeg realistische momenten en ga ik oké met mijn geld om. De spaarrekening blijft groeien – niet zo hard als ik zou willen – en ik kom maandelijks prima rond. Toch heb ik zo nu een dan een mentale uitbarsting, waarin mijn hoofd mij vertelt dat ik echt wel even mag genieten en dat het geld op de bank slechts een getal is. Dit zijn de momenten dat ik massages boek, op een doordeweekse dag uiteten ga of ineens voor flinke bedragen aan kleding bestel.

Tijdens zo’n uitbarsting gaat mijn mindset van ‘memento mori’ naar ‘carpe diem’ in enkele seconden. Dan ben ik ineens klaar met sparen, zuinig doen en afgepast leven. ‘I Want To Break Free’ zou de perfecte themesong voor zo’m moment zijn.

In dure tijden wordt de urge om jezelf te verwennen steeds groter

In tijden als deze, waarin alle prijzen de pan uit rijzen, is zo’n spendsessie niet handig. Toch denk ik dat juist de nodige zuinighied een extra trigger is. Als je de hele tijd kijkt naar de prijzen in de supermarkt, probeert zo slim mogelijk te wassen, je gasverbruik in de gaten houdt en ook met vrienden vaak klaagt over ‘hoe duur het leven wel niet is’, dan wordt het verlangen om ongegeneerd geld te verbrassen steeds groter. Waar druk op de ketel zit, wil je stoom afblazen.

Ik besef me maar al te goed dat ik in een luxe positie zit waarin dit ook mogelijk is. En ik besef me ook dat dit gewoon weer mijn eeuwige gebrek aan discipline is, dat om de zoveel tijd opspeelt.

Zodra het weekend aanbreekt, gebruik ik ApplePay alsof Apple betaalt

Wanneer het vrijdag is, wordt de urge om mezelf te belonen nóg groter. De hand gaat volledig van de knip en pas op zondagmiddag durf ik met samengeknepen ogen op mijn rekening te kijken. Met de komst van ApplePay is geld uitgeven nog makkelijker geworden. Op ieder moment van de dag heb je binnen twee seconden je digitale bankpas gereed om een ondoordachte aankoop te doen. Voor mij heeft het de drempel zeker verlaagd.

Dus, het streven voor de komende maand is om bewuster met mijn centen om te gaan. To be continued.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.