Emma Toussain
Emma Toussain Huidverzorging 18 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Last van die hele kleine bultjes op je voorhoofd? Dit is het en zo gaan ze weg

In onze tienerjaren gaan we door heel wat ongemakkelijke fases heen. De één groeit hard, de ander heeft juist last van acné of jeugdpuistjes. Dat laatste is vervelend, maar gaat ook weer weg. De juiste huidverzorging is belangrijk, maar soms heb je last van bepaalde dingen die niet zo maar op te lossen zijn met een normale cleanser. Heb jij last veel kleine bultjes op je voorhoofd? Je weet wel, die bultjes die er niet echt uitzien als pukkels, maar wel heel hardnekkig zijn? Wij vertellen je wat het is en hoe je er weer vanaf komt.

Kleine witte bultjes op je voorhoofd? Dat zijn gistpuistjes

Heb jij niet écht last van puistjes, maar wel van die witte of kleurloze bultjes op je voorhoofd? Geen zorgen, dat komt heel vaak voor. Het is wel goed om te weten wat het is én hoe je hier weer vanaf komt. Als het je stoort dan hè, je hoeft helemaal niks. Die bultjes, dat zijn gistpuistjes. Officieel heet het pityrosporum folliculitis, zo is te lezen op de website van Dr. Jetske Ultee en ze het komt voor bij jong maar ook bij oud.

Wel zie je het vaker bij mensen die allergisch/astmatisch aangelegd zijn. De ontstekingen in je huid worden dan niet veroorzaakt door bacteriën maar door een gist. Niet schrikken, want iedereen heeft gist op zijn of haar huid zitten. Dit zorgt er normaal gesproken voor dat de huid in balans blijft, maar bij sommigen is dit dus juist uit balans.

Sommigen mensen reageren er dus sterker op dan anderen. Woon je in een warm en vochtig klimaat? Zweet je veel? Draag je veel vette crèmes? Dat kan de boel alleen maar versterken, dan heeft de gist meer vrijheid om te groeien. Ook als jij een lage weerstand hebt of als jij sowieso al een vette huid hebt is de kans op gistpuistjes groter.

Hoe los je dit op?

Nu is het natuurlijk handig om te weten, als jij hier last van hebt, hoe je dit oplost. Het is natuurlijk altijd goed om je huid te cleansen met een milde cleanser, als jij er een gebruikt die je huid uitdroogt zal je huid nog harder gaan proberen om eigen vetten aan te maken wat weer voor extra verstoppingen zorgt. Zorg daarnaast ook voor een fijne maar lichte moisturizer. Je huid moet de juiste voeding krijgen, maar niet te vet.

De groei van (overtollig) gist stopt vaak door het smeren van zalfjes met ketaconazol of seleensulfide. Mocht het écht hardnekking zijn kan je ook naar de huisarts gaan, die kan dan ook pillen voorschrijven. Dan wordt het probleem van binnenuit aangepakt.

Veel TikTokkers hebben dit probleem ook en proberen het op te lossen met verschillende producten. Een shampoo van Nizoral (hetzelfde als ketaconazol) wordt ook aangeraden. Deze shampoos zijn ontwikkeld om roos aan te pakken, maar werken blijkbaar ook goed voor dit soort issues.

@livvvmarkley

My fungal acne happened in the summer time due to sweat buildup #skincare #fungalacne #fungalacnetips #acne #skintexture

♬ original sound – sped up sounds

Dit kan gebruikt worden om het gezicht mee te wassen omdat het vaak ook mild is en wél de juiste ingrediënten bevat om dit probleem aan te pakken. Dit soort shampoos zijn wel vaak alleen in Engeland of Amerika te verkrijgen, maar als je goed zoekt op internet kan je ze wel vinden. Pas wel op voordat je iets op je gezicht smeert, TikTok-trends geven namelijk geen garantie tot succes.

Heb jij een pony? Zo voorkom jij die vervelende puistjes op je voorhoofd

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.