Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Love & Life 6 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit zegt de kleur van je menstruatie over je gezondheid

Als je wil weten of je menstruatie ‘normaal’ is, is het verstandig om naar drie dingen te kijken: de hoeveelheid bloed, de kleur én de menstruatieklachten. Vandaag gaan we het hebben over de kleur. Misschien niet zo fris om onder de loep te nemen, maar wel belangrijk. De kleur van je menstruatie kan namelijk heel veel zeggen over je gezondheid.

We praten je bij.

Kleur van je menstruatie en je gezondheid

De kleur van je menstruatie hangt af van een aantal factoren: zoals het zuurstofgehalte, óf of je aan het einde van je menstruatie bent of juist in het begin. Een ding is zeker, de kleur van je menstruatie hoort rood te zijn. Toch kan het wel eens verschillen, en wat wil dát dan zeggen? Watch and learn:

1. Donkerrood/bruinachtig

Je kent het misschien wel: als je nog helemaal aan het begin (of juist aan het einde) van je cyclus zit, kan de kleur van je menstruatiebloed nogal gek zijn. De beste omschrijving is bruinachtig of donkerrood. Dat heeft alles te maken met stijgende oestrogeenspiegels. Het kan ook duiden op dikker baarmoederslijmvies. Wat het ook is: het is in ieder geval normaal bij het begin of einde van je cyclus.

2. Donkerbruin/zwart

Lijkt je menstruatiebloed haast zwart? Grote kans dat het een overblijfsel is van je vorige menstruatie (ja, echt). Het is oud bloed en duidt aan dat je menstruatie langzaam gaat. Wel goed om te weten: als je bloed zwart is tijdens een tussentijdse bloeding (dus niet wanneer je echt ongesteld bent), is het verstandig om even naar de huisarts te gaan.

3. Roze

Een ‘gezonde’ menstruatie heeft een helderrode kleur. Als de kleur van je menstruatie naar roze neigt, kan het duiden op bloedarmoede, lage oestrogeenspiegels of een teken zijn dat je bepaalde voeding nodig hebt. Als je nog niet ongesteld hoeft te worden en ongeveer halverwege je cyclus bent en je dán last hebt van roze menstruatiebloed, is het een teken dat je ovuleert.

4. Paarsachtig

Als de kleur van je menstruatie een paarse gloed/kleur heeft, kan het een teken zijn van te hoge oestrogeenspiegels. Meer vezels, groente en fruit eten, minder alcohol drinken en genoeg lichaamsbeweging kan helpen.

5. Oranje

Een oranje-achtige kleur van je menstruatie? Op zich hoeft dat niks te betekenen, mits het consistent is. Als het er ineens plakkerig uitziet, kan het een infectie of SOA zijn. Houd het dus wel even in de gaten.

Is jouw menstruatiecyclus normaal? 5 tekenen die daarop wijzen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.