Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 22 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Altijd koude handen en voeten? Dit zou de gekke reden kunnen zijn

Heb jij vaak last van koude handen of voeten, en lijken handschoenen en sokken maar niet te helpen? Dan is er een kans dat deze klachten niet aan factoren van buitenaf liggen, maar dat deze klachten door iets anders komen. Je ademhaling, bijvoorbeeld. We vertellen je er alles over.

Lig jij zelfs in de zomer graag onder een kleedje, heb je altijd twee paar sokken aan en klem je jouw handen het liefst altijd om een warme kop thee? Deze dingen zijn vast herkenbaar voor mensen die altijd last hebben van koude handen en voeten.

Het verband tussen ademhalen en koude voeten

Het komt misschien als een verrassing, maar jouw ademhaling zou ervoor kunnen zorgen dat jouw handen of voeten als ijspegels aanvoelen. Dat vertelt ademhalingsexpert Patrick McKeown in een artikel op mindbodygreen.

Als je bijvoorbeeld te hard of te snel ademt, dan vernauwen je bloedvaten. Hierdoor kan er niet genoeg zuurstof door het hele lichaam stromen. En drie keer raden welke lichaamsdelen aan het eind van die zuurstoftoevoer liggen… yes, dat zijn dus je handen en voeten.

Wat je wél moet doen qua ademhaling? Langzaam door je neus ademhalen. Hierdoor komt er stikstofmonoxide vrij – dit is een molecuul dat belangrijk is in het versterken van de bloedsomloop, zodat elk lichaamsdeel onder andere even warm blijft.

Nog even verder zoeken?

Natuurlijk is het hebben van een te snelle ademhaling niet de enige mogelijke reden van koude voeten en koude handen. Stress en veranderende hormoonspiegel (bij een zwangerschap etc.) hebben bijvoorbeeld ook invloed op de temperatuur van je voeten. Maar gaat er bij het lezen van de ademhaling-tip een lampje bij jou branden, omdat je al vaker over je ademhaling hebt nagedacht? Dan is het onder de loep nemen van je ademhalingspatroon een makkelijke manier om na te gaan of het iets aan die koude voeten verandert.

Met sokjes aan in bed

Nog een gratis tip: heb jij ‘s avonds in bed vaak last van koude voeten? Trek dan eens sokken aan in bed. Het is niet sexy, we know, maar het zorgt er dan wel weer voor dat je sneller in slaap valt. En dat heeft ook weer alles te maken met je bloedcirculatie. Hoe dat precies werkt, lees je in het onderstaande artikel.

Deze arts gaat viral op TikTok met een simpele hack om sneller in slaap te vallen

mindbodygreen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.