Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Beauty 5 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Krijg jij genoeg vitamine A binnen? Zo spot je een tekort

Als je jouw lichaam een handje wilt helpen, is het goed om in de gaten te houden of je wel genoeg vitamines binnenkrijgt. Om vitamine A maar als voorbeeld te nemen: een vitamine A tekort is niet iets waar je heel happy van wordt. We zetten de symptomen voor je op een rijtje – goed om rekening mee te houden!

Wat is vitamine A en waar is het goed voor?

Vitamine A staat garant voor een sterk immuunsysteem. Het draagt onder andere bij aan die stralende huid die we allemaal zo graag willen, een volle bos haar en gezond tandvlees. Ook speelt het een rol in een goede werking van de ogen, en zorgt het voor sterke nagels.

Je vindt vitamine A volgens het Voedingscentrum in dierlijke producten als vlees en vleeswaren, en het komt vooral voor in lever. Ook zuivelproducten, vis en eierdooiers bevatten vitamine A. Vaak wordt het ook toegevoegd aan halvarine en bak- en braadproducten.

Je kunt overigens ook een teveel aan vitamine A binnen krijgen. Hierdoor kan je hoofdpijn krijgen, misselijk worden en vermoeid raken. Het gaat hierbij om vitamine A uit dierlijke producten. En pas op als je zwanger bent met vitamine A tabletten, want te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen.

Zo spot je een vitamine A tekort

De volgende symptomen kunnen het teken zijn van een vitamine A tekort:

Droge ogen

Een van de vaakst voorkomende symptomen van een vitamine A tekort is het krijgen van droge ogen. Dat betekent dat jouw ogen niet genoeg tranen aanmaken, waardoor je ogen droog voelen en rood worden.

Droge huid

Vitamine A is key voor een stralende huid. Je kunt je dus vast voorstellen dat wanneer je niet genoeg vitamine A binnenkrijgt, jouw huid een stuk droger kan worden. Vitamine A helpt namelijk bij het maken en herstellen van huidcellen.

Acne

Een tekort aan vitamine A is een trigger voor acne. Als je al gevoelig bent voor pukkels en plekjes op je huid, dan zou een tekort zomaar eens voor een uitbraak kunnen zorgen.

Wondjes die slecht helen

Dit symptoom heeft een beetje met die droge huid te maken. We zeiden namelijk al dat vitamine A helpt bij het maken en herstellen van huidcellen, en dat werkt dus ook zo met het herstellen van (kleine) wondjes als opengekrabde muggenbulten, uitgeknepen puistjes etc.

Haarverlies

Naast dat vitamine A een grote rol speelt bij huidcellen, is het ook van invloed op haarcellen. Als je een vitamine A tekort hebt, kan dat ervoor zorgen dat jouw lokken droog en dof worden. In het ergste geval kan er zelfs sprake zijn van haarverlies.

Nachtblindheid

Als je last hebt van nachtblindheid, dan betekent dat dat je écht slecht kunt zien wanneer het donker is. Natuurlijk zien we allemaal slechter in het donker dan in het licht, maar bij nachtblindheid moet je dus echt aan een stapje erger denken. Vaak is dit een van de eerste symptomen die naar voren komen bij een vitamine A tekort.

Disclaimer:
Heb jij vragen over jouw gezondheid (of die van je kindje)? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Greatist

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.