Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Celebrity 15 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Kritiek op eerste officiële portret van koning Charles: ‘Letterlijk een tampon’

Wie in Engeland aan de top van de monarchie staat, kan rekenen op kunstige portretten van zichzelf. Dat geldt ook voor koning Charles. Deze week werd het eerste officiële portret sinds zijn kroning onthuld. Het is heel.. artsy, maar op het internet waren er ook aantal mensen die het schilderij op iets heel anders vonden lijken.

‘Mooi rood is niet lelijk’ moet kunstenaar Jonathan Yeo gedacht hebben toen hij voor Charles aan de slag ging. De één vindt het prachtig, de ander vindt het eindproduct lijken op … een tampon.

Eerste officiële portret van koning Charles

Het eerste officiële portret van koning Charles sinds zijn kroning, ruim een jaar geleden, is onthuld in Buckingham Palace. Op het grote rode doek staat de vorst gekleed in militair uniform, met een zwaard in de hand en een vlinder die op zijn schouder landt.

De koning kreeg het schilderij voor het eerst te zien toen het voor de helft af was. “Hij was in eerste instantie een beetje verrast door de felle kleuren, maar leek uiteindelijk goedkeurend te glimlachen” zei Yeo. De kunstenaar wilde een onderscheidend, persoonlijk en modern werk maken, vandaar de rode kleuren en de vlinder op de schouder.

Onderscheidend, dat is het zeker. Hoewel velen blij zijn met de iets modernere inslag van de koninklijke portretten, zijn er ook een aantal mensen die kritiek hebben op het kleurrijke schilderij.

‘Letterlijk een tampon’

De online reacties zijn op zijn zachtst gezegd nogal gemengd. Op X (voormalig Twitter) gaat het los. “Bold of them to paint him already in Hell” schrijft iemand. Oeps. Een ander schrijft: ”A literal tampon.” Er wordt ook veel verwezen naar het ‘tampongate‘ schandaal van 1989. In die tijd lekte een telefoongesprek tussen Charles en Camilla (die toen nog getrouwd waren met hun eerdere partners) uit, waarin Charles vertelde dat hij ‘graag in de broek van Camilla zou wonen’. Komt dat hem na al die jaren duur te staan?

Mocht Koning Charles overlijden, kan Prins Harry dan terugkomen in het Britse Koningshuis?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.