Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Entertainment 6 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Langverwachte Barbie film is verbannen in Vietnam: dit is waarom

Op 19 juli zal een groot deel van de wereld zich zo snel mogelijk naar een plaatselijke bioscoop haasten vanwege de premiè van de Barbie-film. Toch zal dit voor de inwoners van Vietnam niet gelden. Het Hollywoodproject is daar namelijk deze week per wet verboden en verbannen en mag dus niet in bioscopen getoond worden.

Wij vertellen je waarom.

Jarenlange worstelingen in de productie van Barbie film

Voor liefhebbers van Barbie-films als ‘Barbie en De Notenkraker’, ‘Barbie als de prinses en de bedelaar’, ‘Barbie en de magie van Pegasus’ en ‘Barbie en de 12 dansende prinsessen’ is het al jaren wachten op een nieuwe versie. Al 14 jaar, om precies te zijn.

De vreselijk lange productietijd komt namelijk door een aantal moeilijkheden waar director Greta Gerwig voor kwam te staan. Zo werd bijvoorbeeld niet alleen Margot Robbie gecast voor de film, maar werd de rol ook al aan Amy Schumer en Anne Hathaway gegeven. Bijzonder, als je het ons vraagt.

Omstreden kaart in de film

Toch is het zelfs een paar weken voor de première nog niet gedaan met de troubles rondom de film. Net nu de film helemaal klaar staat om getoond te worden, is het door een aantal landen flink door de censuur gehaald en zelfs verbannen.

De reden? Een omstreden kaart van de Zuid-Chinese Zee die in de film te zien is. Vietnam en China zijn al jaren in conflict door het gebied dat op deze kaart te zien is. Volgens Vietnam maken zij namelijk ook aanspraak op dat gebied. Het vermoeden is dat de filmmakers de kaart hebben toegevoegd om de Chinese markt tevreden te stellen.

Het conflict over de Zuid-Chinese Zee woedt al jarenlang. China beweert vrijwel de hele zee en de omliggende eilanden, maar andere landen en zelfs de Verenigde Naties zijn het daar niet mee eens. Het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag heeft zelfs geoordeeld dat China geen recht heeft op het gebied.

POV van Vietnam en China

Vietnam beschouwt het opnemen van de omstreden kaart in de Barbie-film als een impliciete steunbetuiging aan China. Daarom hebben ze besloten om de film te verbieden.

Opvallend genoeg wordt de film wel vertoond in Chinese bioscopen. Sommige mensen daar zijn zelfs enthousiast over de aanwezigheid van de kaart. Het conflict lijkt voor hen juist een extra reden om de film absoluut te willen zien.

Dit is niet de eerste keer dat Vietnam films verbant vanwege politieke redenen. Eerdere slachtoffers waren onder andere “Everest: De jonge Yeti” (internationale titel: Abominable) en “Uncharted“. Ook de makers van de series “Put your head on my shoulder” en “Madam Secretary” moesten scènes verwijderen waarin de omstreden kaart te zien was.

Laten we hopen dat deze controverse de magie van Barbie en Ken niet overschaduwt. De film, met Margot Robbie als Barbie en Ryan Gosling als Ken, belooft namelijk een sprookjesachtig avontuur te zijn. Dus, voor welke film ren jij komende weken als eerst naar de bioscoop? Voor Barbie, óf toch voor Oppenheimer?

Het knalroze huis uit ‘Barbie’ staat nu aangeboden op AirBnb

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.