Jana Witteman
Jana Witteman Money 22 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Larissa (23): ‘Ik wil alleen wonen, maar het is te duur.. wat moet ik doen?’

Tikkies van 1,25 euro, bizarre bedragen voor een vakantie met je schoonfamilie waar je niet op zit te wachten of je huisgenoten die maar niet begrijpen dat de energierekening écht oploopt als je dagelijks twintig minuten doucht. Geldkwesties: we kennen ze allemaal en soms zijn ze om gek van te worden. In Moneytalk bespreekt NSMBL-redacteur Jana wekelijks een lezers-struggle. Vandaag? Larissa is toe aan een plek voor zichzelf, maar kan geen woning vinden.

Naam: Larissa
Leeftijd: 23
Woonsituatie: Huurhuis met vijf huisgenoten

Moneytalk

Ik vind geen woning

De geldkwestie van Larissa

“Heee NSMBL,

Het zit zo: ik woon in Rotterdam in een woning met vijf huisgenoten. We wonen met mannen en vrouwen gemengd en tijdens de start van mijn studententijd vond ik het geweldig. Maar het laatste jaar erger ik me aan alles. Doordeweeks komen er vaak mensen bij ons thuis borrelen en doordat we een groot dakterras hebben wordt er in de zomer ook vaak bij ons thuis gehangen. Nu merk ik dat ik daar gewoon echt geen zin meer in heb.

Het liefst zou ik verhuizen naar een eigen plek, gewoon een appartement of desnoods een studio voor mijzelf. Maar het is gewoon niet te doen qua prijzen. Je betaalt zo 1200 euro. Mijn scriptie moet ik nog afronden, dus ik zou niet weten hoe ik dat moet financieren. Tegelijkertijd vind ik het ook jammer als ik hier uiteindelijk helemaal verbitterd vertrek omdat ik eigenlijk gewoon klaar ben met de drukte. Wat zouden jullie doen?

Dit vindt de redactie van NSMBL

Dit is een enorm lastige situatie waar heel veel mensen op de huidige woningmarkt mee te maken hebben. Ons advies zou zijn: hou je oren en ogen open voor een andere woning. Het klinkt voornamelijk alsof je een nieuwe levensfase ingaat, wat helemaal niet gek is. Je hebt het fijn gehad met je huisgenoten, maar bent toe aan meer rust. Is het een idee om te zoeken naar een huis met minder huisgenoten? Als een soort tussenfase, met twee of één huisgenoot in huis zou je wellicht een stuk meer rust kunnen vinden. Daarnaast zou je ook eens kunnen overwegen om naar antikraakwoningen te kijken. Mocht daar een woning beschikbaar zijn, betaal je een stuk minder dan op de reguliere woningmarkt.

Succes!
Liefs.

Stella (26): ‘Ik gebruik de gezamenlijke rekening om te shoppen’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.