Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Love & Life 4 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Last van pijnlijke borsten? Deze 9 dingen kunnen ze je proberen te vertellen

Borsten komen in allerlei vormen en maten, maar hebben één ding overeen: ze zijn voor elke vrouw een enorm belangrijk lichaamsonderdeel. Zo geef je je pasgeboren baby borstvoeding, maar kunnen ze ook al veel vertellen over wat er omgaat in jouw lichaam. Voor antwoorden op vragen als “waarom heb ik pijnlijke borsten?” of “waarom groeien ze zo snel?”, kan het van pas komen zo nu een dan eens een flinke boobie-check te ondergaan.

Het kan namelijk best zo zijn dat het aan één van deze oorzaken ligt.

1. Je wordt bijna ongesteld

Je borsten veranderen in de loop van je leven, ook tijdens je menstruatiecyclus. Dit verschilt per persoon, maar je borsten kunnen voor (en tijdens) de menstruatie opzwellen en zelfs pijn doen. Gelukkig is het niet iets waar je je druk om hoeft te maken, maar dat dit elke menstruatiecyclus gebeurt is natuurlijk wel ontzettend vervelend.

2. Je bent zwanger

Wanneer je last hebt van pijnlijke borsten en (drastische) groei in cupgrootte en tepelgrootte, kan het geen kwaad om eens te dubbelchecken of je niet zwanger bent. Andere symptomen die erop kunnen wijzen dat je (misschien) zwanger bent zijn het zien van meer blauwe aderen en bulten op je tepels. Bezoek bij twijfel altijd een dokter of doe een zwangerschapstest.

3. Je hebt PCOS

Wanneer je PCOS hebt, aka Polycystic Ovarium Syndrom, heb je last van veel symptomen. Zo menstrueer je onregelmatig, maar heb je ook last van veel lichaamshaar, acne en gewichtstoename. Een andere bijwerking van PCOS is het hebben van gevoelige en soms pijnlijke borsten. Wanneer je één van de bovenstaande symptomen hebt raden we je aan een dokter te bezoeken om het te laten onderzoeken.

4. Je hebt een nieuwe BH nodig…

Shocker, maar het kan best zo zijn dat je al die tijd een te grote BH draagt. Een te grote bra zorgt namelijk niet voor de juiste support van jouw boobies, terwijl dat ontzettend belangrijk is. Je kan hierdoor last krijgen van een slecht postuur, nekpijn en (obviously) pijnlijke borsten.

5. …of je moet hem nodig wassen

Een andere veelvoorkomende oorzaak van gevoelige, jeukende en in sommige gevallen pijnlijke borsten zijn, jawel, vieze BH’s. Nu spreken we voor velen als we zeggen dat je BH niet elke week in de wasmand belandt, maar misschien wil je dat vanaf nu toch maar wel doen. Weken dezelfde BH dragen kan namelijk zorgen voor schimmelinfecties, omdat in de stof zweet, bacteriën en andere viezigheden gaan zitten. Geloof ons, je borsten zullen je dankbaar zijn als je minimaal één keer per week je BH wast.

7 feitjes over je borsten die je waarschijnlijk nog niet kent (maar wél zou moeten kennen)

6. Je bent aan het afvallen of aankomen

Wanneer je gewicht verliest of wat aankomt, zijn je borsten vaak het eerste lichaamsdeel dat hierop reageert. Dit komt omdat je borsten bestaan uit borst- en vetweefsel, wat veel heeft te maken met jouw lichaamsgewicht. Val je om onverklaarbare redenen snel af én heb je last van pijnlijke/gevoelige borsten? Dan raden we je aan zo snel mogelijk een dokter te bezoeken, want dit kan zomaar een onderliggende tumor zijn.

7. Je eet te veel zout

Dat jouw borsten opzwellen en soms gevoelig of pijnlijk zijn, kan ook zomaar liggen aan het feit dat je lichaam veel water vasthoudt. Dit heeft vaak ook te maken met het eten van te veel zout. Niet alleen je buik houdt namelijk meer water vast wanneer je te veel zout eet, ook je borsten doen hieraan mee.

8. Je traint te veel waardoor je last krijgt van pijnlijke borsten

Vrouwen met grotere cupmaten zullen het met ons eens zijn als we zeggen dat een goede sportbeha zó maar dan ook echt zó belangrijk is. Tijdens die flinke workout bewegen je borsten namelijk ontzettend veel, en worden de borstspieren ook aangetast. Een goede sportbeha is dus een echte must wanneer je naar de gym gaat. Iets wat ook kan helpen bij vrouwen met wat grotere borsten is na het sporten een les yoga om de spieren nog meer te ontspannen.

9. Het is iets anders

Wanneer het geen van de bovenstaande oorzaken zijn, is de kans nog altijd aanwezig dat er iets anders aan de hand is. Helaas maakt het bij veel vrouwen namelijk weinig uit hoe oud je bent: borstkanker kan altijd voorkomen, vooral als het in de familie zit. Check je borsten daarom liever te vaak dan te weinig op onregelmatigheden en bezoek een dokter wanneer je twijfelt.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.