Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Food 8 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom matcha hét drankje is dat je wilt drinken tegen die middagdip

Het is groen, bitter en je ziet het in elke hippe koffietent. Dit klinkt als het begin van een slechte mop, maar we hebben het natuurlijk over het populaire drankje matcha latte. Ben jij ook gek op dit drankje? Dan ben je vast benieuwd naar het tijdstip waarop je het het beste kunt drinken.

Grote kans dat jij tijdens een drukke werkdag op kantoor ook tussen 15:00 en 16:00 flink moet gapen. De bekende middagdip. Allen wil je die middagdip niet verslaan met een kop koffie, omdat je weet dat cafeïne tot wel 8 uur in jouw lichaam blijft zitten.

Matcha: hét drankje tegen de middagdip

Het drankje waar je tijdens die middagdip wél naar kunt grijpen, is volgens cardioloog Alejandro Junger het groene drankje matcha. Wat niet veel mensen zich realiseren, is dat er ook een beetje cafeïne in matcha zit. Matcha bevat minder cafeïne dan koffie, maar meer dan (groene) thee. Dat zorgt er dus voor dat jij tijdens die middagdip gerust kunt grijpen naar een groene latte. De hoeveelheid cafeïne in jouw lichaam zal op tijd verwerkt zijn, zodat je ‘s avonds zonder problemen in slaap kunt vallen.

Cafeïne-detox: waarom je dat kopje koffie toch beter kan laten staan

Op health platform mindbodygreen vertelt cardioloog Alejandro Junger: “Matcha creates a unique relaxed-and-alert effect because it contains L-theanine, an amino acid. Research suggests L-theanine may help reduce anxiety and stress but also increases focus and attention. In the end, you have the alertness benefit of coffee without the downward energy crash. Win-win!”

Gezondheidsvoordelen van matcha

Daarnaast heeft matcha nog een aantal andere gezondheidsvoordelen. De belangrijkste twee zetten we voor je op een rijtje:

  • Het bevat veel antioxidanten, met in het bijzonder het antioxidant genaamd EGCG. Dit helpt om ontstekingen te bestrijden.
  • Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van zowel groene thee als matcha je cholesterolgehalte onder controle houdt en je hart beschermt.

Niet gek op de bittere smaak? Je bent niet de enige: onze redacteur Gina vertelt in een pleidooi waarom zij juist níét van het hippe drankje houdt. Of in haar eigen woorden: waarom het zo ontzettend smerig is. Niet te drinken: waarom matcha koffie zo ontzettend smerig is.

Als jij wél een liefhebber van het groene drankje bent, dan delen we met liefde vijf matcha latte recepten met je in het artikel hieronder. Enjoy!

5 heerlijke Matcha Latte recepten om thuis te maken

mindbodygreen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.